Predstavljajte si hrano, ki vam lahko pomaga pri izgubi teže, zmanjšanju tveganja za rakavo obolenje, pomaga da boste izgledali mlajše, krepi vaše kosti in celo podaljša življenje? Predstavljajte si, da je ta hrana okusna in zanjo ne boste segli pregloboko v denarnico. Pravzaprav ni potrebe, da si jo zgolj predstavljate, saj je čisto resnična in prihaja iz bližnjih njiv, polj ter vrtov.

Sladke in zdrave

Svežina je eden najpomembnejših kriterijev pri izbiri sadja, saj se tako ohrani izrazit svež okus in karseda visoka vsebnost hranilnih snovi. Borovnice s HOFER Tržnice so odličen vir rudnin, železa, kalcija, kalija in magnezija, vitaminov A, B, C in E ter pektina. Največ antioksidantov se nahaja prav v njihovi  povrhnjici, zato jih je najbolje zaužiti sveže, kot prigrizek, ali v kombinaciji z grškim jogurtom ali skuto in ovsenimi kosmiči. Če ste po naravi sladkosnedi, jim dodajte banano in nekaj kock ledu, zmiksajte in si privoščite okusen napitek po treningu ali z njim nadomestite svoj zajtrk.

HoferTrznica.si

 

Malo kalorij, veliko okusa

Bučke vsebujejo več kalija kot banane in so odličen vir vitamina C ter magnezija. So nizkokalorične, zato v njihovem okusu lahko uživate brez slabe vesti. Imajo blagodejen učinek na prebavo, krepijo mišice in skrbijo za zdravo srce. Poleg tega, da so koristne za naše zdravje, so zelo priljubljene tako toplotno obdelane kot tudi sveže. Najbolj okusne so majhne do srednje velike bučke, ki jih lahko narežete na tanke trakove in uporabite kot zelenjavni nadomestek testenin.

HoferTrznica.si

Razstrupite svoje telo

Kumare so polne vitaminov B in C. So odličen vir kalcija, magnezija, fosforja in cinka, vsebujejo veliko vode in malo kalorij. Pospešujejo prebavo in uravnavajo krvni sladkor ter spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa. Sveže kumare s HOFER Tržnice prepoznate po napeti in gladki lupini enakomerne barve. Najpogosteje jih uporabljamo pri pripravi solat, saj se njihov okus lepo ujame z ostalo zelenjavo.

HoferTrznica.si

 

Zeleno je zdravo

Bogastvo vitaminov in mineralov se skriva v najbolj preprosti in dostopni zelenjavi – solati. Vsebuje izredno malo kalorij in je v vročih mesecih primerna kot priloga ali samostojna jed. Solata s HOFER Tržnice je, tako kot ostalo sadje in zelenjava, lokalnega porekla. Iz polja ali njive jo lokalni pridelovalci dostavijo v 24 urah, kar pripomore k ohranjanju izrazito svežega okusa in visoke vsebnosti hranilnih snovi. Sveža solata pomaga regulirati presnovo in izboljša delovanje srčno-žilnega sistema, zato je odlična za pripravo lahke večerje.

HoferTrznica.si

 

Prigrizek, ki ne razočara

Korenje je ena najbolj priljubljenih vrtnin. Popestri vse vrste jedi in jim vdihne značilno sladkasto noto, sočnost in bravo. Vsebuje veliko antioksidantov in vitamina A, pomaga preprečevati krče in blagodejno vpliva na črevesje ter želodec. Da bi iz njega ustvarili okusen in lahek prigrizek, ga svežega narežite na palčke in pomakajte v namaz iz čičerike ali omako iz jogurta, ki ste ji dodali narezana zelišča, sol, poper in nekaj kapljic limone. Povsem preprosto in okusno, naravnost iz narave.

HoferTrznica.si

___________________

Povzeto po članku ZDRAVO, revija GOODLIFE, poletje 2018

________

Če si že tukaj, preberi še…