Foto: shutterstock

 

VIDEZ PLEVELA, VREDNOST ZLATA

 

Na sredozemskem otoku Korzika uspeva prav posebna zlatorumena cvetlica, ki nikoli ne oveni. Zaradi videza so ji nadeli latinsko ime Helichrysum, kar pomeni zlato sonce, pri nas pa je znana pod več imeni, denimo suhocvetnica, immortelle, nesmrtnica, smilj. Tradicionalno so jo nabirali v osrčju značilnega korziškega grmičastega rastlinja, dehteče makije, danes pa je znamka L’Occitane lastnica 50 hektarjev velike plantaže ekološko gojene suhocvetnice na Korziki. S tem ščiti naravno okolje in hkrati spodbuja biotsko raznovrstnost tamkajšnje pokrajine.

M_shutterstock_146650760

Zaželeno cvetlico so običajno uporabljali za celjenje ran in blaženje vnetij, izjemno iskana je bila tudi zaradi zdravilnega učinka pri težavah z jetri, astmi, bronhitisu in v aromaterapiji. V ljudski medicini se uporablja kot diuretik ter pomaga celo pri boleznih, pri katerih nastanejo alergične reakcije. V novejšem obdobju so ugotovili, da eterično olje suhocvetnice vsebuje prav posebne molekule, zaradi katerih ta dolgoživa rastlina ohranja svojo lepoto. Tako so z raziskavami pomlajevalne nege dosegli velik napredek.

M_shutterstock_530141533

Grmovnico, ki zraste tudi do pol metra visoko, kljub zlatim cvetovom večkrat zamenjajo za plevel, ne vedoč, da je nekaj mililitrov njenega olja vrednih več tisoč evrov. Nam najbližja raste na hrvaških otokih Krku, Cresu, Lošinju, Rabu in Pagu. Zaradi močnega obnovitvenega delovanja in drugih zdravilnih funkcij je cvetlica postala tako priljubljena, da so turisti skoraj opustošili nekatera naravna nahajališča, zato so se hrvaške oblasti odločile nabiranje smilja omejiti, na petih otokih pa so ga povsem prepovedale.

M_shutterstock_100919119

Suhocvetnica je čudodelna rastlina, ki je zaradi svojih obnovitvenih učinkov v zadnjih letih postala svetovno znana, dandanes pa je nepogrešljiva tudi v kremah, oljih, čajih ter celo zdravljenju nekaterih bolezni.

Nobenega dvoma ni, da ima naravni zaklad zaradi vsestranskih učinkovin zelo veliko oboževalcev po vsem svetu. Njegove največje privrženke pa so nedvomno ženske, ki so popolnoma navdušene nad vplivom na pomlajevanje zrele kože, blaženje lis ter korekcijo temnih podočnjakov in nabuhlih oči, zato je božanska suhocvetnica njihova najljubša vrsta razvajanja, ki jo imajo vedno pri roki.

________

Screen Shot 2017-10-13 at 12.21.26 PM

_______

PREBERITE ŠE: