Piše: Kaja Komar, foto: arhiv Dvorec Zemono

Če želite pričarati toplino in domačnost v svojem domu, potem v prazničnih dneh ob koncu leta na mizi ne sme manjkati paneton.

Puhast sladki kruh v obliki kupole, ki prihaja iz Milana, v Italiji velja za obvezen del božične večerje, mnogi ga ponudijo tudi na silvestrovo. Da so panettone vzljubili tudi drugi narodi, kažejo tudi številke – italijanska podjetja vsak december napečejo več kot 120 milijonov teh sladkih kruhov. O nastanku kruha krožijo številne legende, prav tako o izvoru imena, ki naj bi pomenil »veliki kruh«, »kruh za bogate«, »Tonijev kruh« …

Pred tremi leti je svoj paneton kot prvi predstavil slovenski chef z Michelinovo zvezdico Tomaž Kavčič. Namesto rozin je vanj vgnetel kandirane olive, brinove jagode in solni cvet Piranskih solin, saj si je želel, da njegov kruh pripoveduje zgodbo o Sloveniji in njeni kulinarični dediščini. »Želel sem, da panettone ni le praznična sladica, temveč tudi odraz naše krajine in kulture,« pripoveduje o svojem panetonu, ki vsebuje ekstrakt gina v želatini brez alkohola, kar pričara prav poseben značaj. Navdih za svoj »milanski sladek kruh« je našel tudi v otroštvu in še danes se spominja, kako so se z njim sladkali v prazničnih dneh ob koncu leta. »Takrat ga pri nas ni bilo mogoče dobiti, zato smo šli z nonotom na italijansko stran meje, da so nam prinesli to posebno sladico. Trenutki ob praznični mizi so bili zame vedno sinonim za toplino in domačnost.«

Paneton Tomaža Kavčiča lahko kupite v spletni trgovini zemonoplus.si, v Evinu, v restavraciji Kruh in Vino – Vila Vipolže v Goriških brdih ter na Dvorcu Zemono.