15. oktobra 2018 je umrl 76-letni finski pisatelj Arto Paasilinna, ki je za sabo zapustil bralsko zapuščino 35 knjig, 12 prevedenih tudi v slovenščino, v letu 2019 pa prihaja še njegov 13. slovenski prevod. Eden najbolj priljubljenih avtorjev, ki ima na knjižnih policah bralcev zagotovo posebno mesto.

12 KNJIG PREVEDENIH V SLOVENŠČINO 

V avtorjevem knjižnem opusu je sicer 35 knjig, prevedenih v več kot 40 jezikov, 12 pa sta jih v slovenščini izdali Mladinska knjiga in Cankarjeva založba. V knjigarnah, knjižnicah in na domačih knjižnih policah bralcev se tako v slovenskem jeziku znajdejo dela Dedu za petami, Deset prisrčnih, Gozd obešenih lisic, Na lovu za spomini, Očarljivi skupinski samomor, Prikupna struparka, Rešitelj Surunen, Srečni človek, Tuleči mlinar, Zajčje leto in Župnikov zverinski služabnik. Letos je izšel roman Ladjar z lepimi stopali, v letu 2019 pa izide še njegov trinajsti prevod v slovenščini, Najboljša vas na svetu.

OD NOVINARJA DO NAJUSEPŠNEJŠEGA FINSKEGA PISATELJA

Arto Paasilinna se je rodil 20. aprila 1942 v Kittiläju na Finskem, postal je eden najuspešnejših finskih pisateljev, za svoja dela je prejel več finskih in mednarodnih literarnih nagrad, veliko njegovih romanov pa je bilo predelanih tudi v filme in gledališke igre.

arto paasilinna

Paasilinna je bil dolga leta novinar, ker pa je želel v svojem delu najti globlji pomen, je pri triintridesetih letih novinarski poklic opustil, da bi lahko napisal knjigo. Iz želje po polnosti in pomenskosti življenja je nastal roman Zajčje leto, očarljiva zgodba o novinarju in fotografu, ki sta se lepega poletnega večera vozila malodušna in »trmasto zatopljena v svoje drobnjakarske misli, pri čemer sploh nista opazila, kako bedno je takšno potovanje«, usodno srečanje z zajčkom pa je novinarju popolnoma spremenilo življenje. Roman je čez noč postal velika mednarodna uspešnica, preveden je bil v vrsto tujih jezikov, bil nagrajen na Finskem in v tujini, po njem so posneli tudi film. Zajčje leto je bilo v slovenščini natisnjeno petkrat, nazadnje letos in je tudi pri nas njegovo najbolj priljubljeno delo.

KRITIČEN DO DRUŽBENIH KALUPOV

Avtor skozi pripoved z užitkom prikaže človeško pritlehnost, razkroji temačni naboj tabu tem, kot je recimo samomor, in je hkrati kritičen do družbenih kalupov. Rdeča nit romanov je izstop junaka iz sveta, ki ubija njegovo posebnost in čustvenost. A ker zna avtor vse obrniti na svetlejšo plat, delujejo romani na bralca spodbudno, celo terapevtsko. Njegove knjige so zato hitro našle pot do bralcev.

Foto: Mladinska knjiga


______

Če si že tu, preberi še tole …