PET KNJIŽNIH NOVOSTI

V sredo, 6. februarja Cankarjeva založba v knjigarni konzorcij predstavlja svež nabor knjig. V šopku knjižnih novosti so zbrani ameriški eseji Katje Perat, zgodbe iskanja sreče Vinka Möderndorferja, presunljive biografske pripovedi Janisa Varufakisa, napet roman Javierja Maríasa in pretresljive zgodbe Nebojše Lujanovića. Bralne poslastice za vse okuse.  

Katja Perat: NAREDITE AMERIKO SPET OBVLADLJIVO

Zbirka triindvajsetih kratkih esejev ene najprepoznavnejših slovenskih intelektualk mlajše generacije je začela nastajati, ko se je avgusta 2016 kot doktorandka preselila v ZDA. Dotaknejo se avtoričinega osebnega doživljanja srednjega zahoda, ki ga slika v neločljivi povezanosti z ameriškim in globalnim političnim, še bolj pa kulturnim dogajanjem. Živ jezik in široka razgledanost pisateljice skrbita za aktualno branje – ne nazadnje vsi mi živimo v Ameriki.

Vinko Mӧderndorfer: NAVODILA ZA SREČO

Daljše novele v Navodilih za srečo se izmenjujejo s krajšimi, ekspresivnimi zapisi, v vseh pa se zapletajo in odpletajo razmerja iskanja sreče in razlogov, zakaj sreče ne najdemo. Kot mnoge Möderndorferjeve zbirke poprej, je tudi ta za protagonistko posjoila žensko – bitje, ki daje življenje in morda prav zato še posebej globoko občuti  vprašanja o smislu kot pomembnem koščku bivanja. Zgodbe nadaljujejo, nadgrajujejo in razširjajo avtorjev opus teka za srečo.

Janis Varufakis: JE TU KAKŠEN ODRASEL?

Knjiga se bere kot kronika nedavne ekonomske krize in morda celo kot intimni dnevnik sanj. Neizprosna, nerazsodna in enosmerna pogajanja med reševanjem Grčije iz globokih dolgov pripravijo pripovedovaleca do tega, da se resno in zgroženo sprašuje, kdo je tu odrasel. Šokiran nad dejstvom, da velikih svetovnih vprašanj ne rešujejo s smiselnimi in preudarnimi argumenti, pač pa z otročjo trmo in z glavo skozi zid, piše prepričljivo in presunljivo izpoved o 162 dneh na položaju grškega finančnega ministra.

Javier Marías: BERTA ISLA

Mož in žena, ki zaradi globoke povezanosti kljubujeta vsemu, kar jima življenje ponuja. Mož s skrivnostnim poklicem in žena, ki ob vsakem šumu pogleda na vrata, skozi katera bi moral že zdavnaj stopiti njen mož. Nekoč pogledovanje na vrata traja tako dolgo, da moža razglasijo za mrtvega, žena pa smrti nikakor ne more sprejeti. Zanimiv psihološki roman se ukvarja z najintimnejšimi človeškimi občutji in stiskami.

Nebojša Lujanović: OBLAK KOŽNE BARVE

Z raziskovalno premišljenostjo in literarno dovršenostjo se roman loteva perečega problema posameznikove določenosti s poreklom, barvo kože in družbenimi predsodki. Štiri pripovedi prinašajo šest življenjskih usod, ki vsaka na svoj način prinaša drugačno obliko življenjske tragike. Romska problematika tke napete in ganljive vrstice romana, v bralcu pa vzbuja vprašanja oblikovanja množičnega sovraštva, omejevanja posameznikove prihodnosti in krivične družbene stigmatizacije, ki je moderni čas še zdaleč ni povsem odpravil.

Foto: Cankarjeva založba

______________

Če ste že tu, preberite še …