Piše: Aleš Čakš . Foto: Domen Pal, Matjaž Rušt, arhiv Kinodvora

Naj 5 filmov po izboru revije Goodlife

Film pod zvezdami. Že tradicija. Letos od 13. julija do 5. avgusta. Na Ljubljanskem gradu, v primeru dežja v Kinodvoru. Med težko pričakovanimi premierami (letos bosta dve) je po mnenju filmskih poznavalcev nov film Christopherja Nolana Oppenhaimer in film Wesa Andersona Asteroid City. Film pod zvezdami bo v četrtek, 13. julija, ob 21.30 uri odprl slovenski film Jezdeca Dominika Menceja, sledil pa mu bo še kratki slovenski film Babičino seksualno življenje Urške Djukić, ki je lani postal najboljši evropski kratki film!

Moonage Daydream
Posebno avdiovizualno doživetje, dokumentarec Bretta Morgena, ki se izmika žanrskim oznakam, hipnotično popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. “Tako hiperaktivno, tako ekscesno, tako baročno, tako halucinantno, tako orgiastično, tako nezemeljsko, tako psihedelično dokumentira in kolažira multimedijsko odisejado Davida Bowieja, da izgleda kot igrani film, v katerem Davida Bowieja igra David Bowie”, je med drugim zapisal Marcel Štefančič, jr.

Tiho dekle
Filmska poetika Colma Bairéada. Irsko podeželje. Devetletna Cáit živi v kaotičnem domu z nosečo materjo, surovim očetom in glasnejšimi sorojenci. Stvari se spremenijo, ko jo starša čez poletje pošljeta živet k materini sestrični in njenemu možu. V ljubečem domu se deklica razcveti, a sredi idilične lepote irskega podeželja se skriva boleča resnica, ki jo začne Cáit odkrivati z novo pridobljenima pogumom in
samozavestjo. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je bil letos nominiran za oskarja za najboljši mednarodni film.

Vse povsod naenkrat
Evelyn Wang (Michelle Yeoh) je naveličana lastnica propadajoče pralnice. Življenje ji greni starajoči se oče, pa mož, ki je pravkar vročil ločitvene dokumente, poleg tega pa nikakor ne najde stika z lezbično hčerko. Nato pa jo srečanje z neizprosno delavko davčne uprave (Jamie Lee Curtis) nepričakovano izstreli v drugo dimenzijo. Vse povsod naenkrat je nenavadna, odbita filmska pustolovščina režiserjev Daniela Kwana in Daniela Scheinerta, v kateri se prepletajo znanstvena fantastika, komedija, borilne veščine in ganljiva družinska drama. Veliki zmagovalec letošnjih oskarjev!


TÁR
Eden najboljših filmov zadnjih let! Tár režiserja Todda Fielda (V pasti, Mali otroci) sploh ne bi nastal, če se za glavno vlogo ne bi odločila Cate Blanchett. Lydia Tár (Blanchett) je ena največjih sodobnih dirigentk in skladateljic, prva ženska na čelu pomembnega nemškega orkestra. A ko se pripravlja na težko pričakovano izvedbo Mahlerjeve Pete simfonije, začnejo na dan curljati kočljivi dogodki iz njene preteklosti … Todd Field raziskuje moč in slavo ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost
ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke prejela zlati globus
in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah.

Duše otoka 
Odmaknjen otok ob zahodni obali Irske. Dolgoletna prijatelja (Colin Farrell in Brendan Gleeson) se znajdeta v slepi ulici, ko eden od njiju nenadoma prekine vse stike – z neslutenemi posledicami za oba. Smešno-žalostni celovečerec Martina McDonagha (Trije plakati pred mestom) je osvojil zlate globuse za najboljši film, scenarij in igralca. Režiser o filmu: “Želel sem povedati zelo preprosto zgodbo o razpadu prijateljstva in ugotoviti, kako daleč lahko pripeljem preprost komičen in temačen zaplet”.