S COFOM NA GLAVI IN PRAZNIKI V SRCU

Mraz, tople rokavice in kape s cofi. Po možnosti še kje kakšna snežinka, za čisto pravo božično vzdušje. Vsekakor pa lesketajoče lučke najrazličnejših svetlečih oblik, vrvež nasmejanih ljudi, dišeče kuhano vino in darila na vsakem koraku. Tudi če mest letos za božič ne bo pobelil sneg, bodo praznično vzdušje vsekakor pričarali čarobni božični sejmi. Po božično vzdušje vam ne bo treba daleč – pisanih sejmov bo doma cel kup, večji pa so od Ljubljane oddaljeni samo nekaj ur vožnje. Če si božično razpoloženih misli ne boste želeli kaliti z iskanjem primernega parkirnega prostora, se na nočne sprehode okrašenih mest lahko odpravite kar z vlakom.

božični sejmi

LJUBLJANA

Prestolnica božične sejme ponuja na slikovitih ulicah centra Ljubljane, ki se vijejo ob praznično okrašeni Ljubljanici. Lani prvič je na Kongresnem trgu zaživelo tudi drsališče, ki je ljubljansko praznično pravljico povečalo za še eno čudovito doživetje. Ulice in trgi ob Ljubljanici bodo v prazničnem duhu zasvetili 30. novembra, sejmi pa bodo potekali na štirih lokacijah – na Bregu, Petkovškovem nabrežju, glavni tržnici in Pogačarjevem trgu ter na grajskem dvorišču Ljubljanskega gradu. Zadnji je tudi izjemna priložnost, da se nad Ljubljano vzpnete ponoči in svetlečo pravljico opazujete z višine.

Pisane božične sejme prireajo tudi v Celju, Mariboru, Portorožu in Piranu, praznično vzdušje pa slovenska mesta vsako leto pričarajo s prižigom lučk in čarobno praznično okrasitvijo.

božični sejmi

 

ZAGREB

Bližnji sosedi so že dve leti zapored prejeli naziv najlepše adventne prestolnice Evrope, titulo pa bodo z bogato praznično ponudbo branili tudi letos. Advent je najbrž dolg zato, da lahko v predprazničnem času s toplo kapo na glavi obiščemo svetleče in dišeče božične sejme. Zagreb je eno tistih mest, ki jih v adventu s seznama obiskov nikakor ne morete izpustiti. Trg bana Josipa Jelačiča bo prepričal s koncerti na prostem, velikanskim božičnim drevesom in razsvetljenim vodnjakom. Park Zrinjevac bo še posebej pravljičen z lampijoni. Tudi za gurmane bo v hrvaški prestolnici dobro poskrbljeno, eden številnih gastronomskih dogodkov se bo odvijal ob vzpenjači.

Božični sejmi

SPLIT

Če načrtujete svoje adventno potovanje, ne smete zaobiti najbolj sončne adventne destinacije. Eden najuspešnejših zimskih dogodkov na Hrvaškem – Advent v Splitu – boste letos doživeli v novi preobleki. Od 1. 12. 2018 do 07. 01. 2019 bo Split v okvirju dogodka pod novim imenom »ZIMSKI AKVAREL – adventne in božične svečanosti v Splitu« obarvan s tradicijo in zabavo. Na božičnem sejmu na Rivi tudi letos lahko uživate v božičnih okraskih, priložnostnih spominkih in bogati kulinarični ponudbi ter glasbenih nastopih.

božični sejmi

Na Rivi vas letos pričakuje tudi bogat dnevni program – otroški programi, nastopi klap, klasični kvinteti, zabavne skupine, zbori. Hari Rončević, klapa Šufit, Dalmatino, Četiri Tenora, klapa Iskon, Slavonija Band, Neno Belan & Fiumensi bodo del bogatega programa na Rivi, kjer vas bo na otvoritveni svečanosti zabaval eden izmed najbolj priljubljenih hrvaških pevcev – Giuliano.

Božični sejmi

GRADEC

Le kratek skok čez avstrijsko mejo vas loči od zimske pravljice, ki jo v tednih pred božičem v Gradcu pripravljajo Avstrijci. 14 adventnih tržnic odprejo že 17. novembra, vse pa so zgoščene v središču mesta in jih lahko obiščete med sprehodom po okrašenih ulicah. Ledene jaslice pripravljajo na dvorišču Landhaus, božično razstavo pa v muzeju Diözesanmuseums Graz. V Gradcu božič jemljejo čisto zares, tako pa vas graške cerkve povabijo, da že v predprazničnem času vase sprejmete božično veselje – udeležite se lahko delavnic izdelave adventnih vencev, adventnih koncertov, božičnih razstav in prazničnih maš. Poskrbljeno pa je tudi za najmlajše obiskovalce, ki se lahko na vrtiljaku in pravljičnem vlaku zabavajo na otroški adventni tržnici Kleine Netrogasse, kjer vse diši po vroči čokoladi in pisani sladkorni peni.

DUNAJ

V avstrijsko prestolnico se praznični duh naseli v času od 17. novembra do 30. decembra. Najživahneje in najbolj pisano je pred mestno hišo, kamor se na Christkindlmarkt vsako leto odpravi več milijonov obiskovalcev. Božično pravljico Dunajčani pričarajo tudi na božičnem sejmu pred ikoničnim Schönbrunnom. Nič manj prazničen ne bo sprehod po vseh glavnih dunajskih ulicah, s katerih bodo žarele tisočere svetleče lučke najrazličnejših oblik.

Božični sejmi

PRAGA

Malce kasneje, a nič manj praznično, se na božične praznike začnejo pripravljati Čehi. Praga v božičnem sijaju zasveti 2. decembra, praznično vzdušje pa se tam zadrži vse do 6. januarja. Največje sejme pripravljajo na Starem mestnem trgu in na Vaclovem trgu, sicer pa bo božično vzdušje krasilo tudi druge pravljične lokacije srednjeveškega mestnega jedra.

božični sejmi

BUDIMPEŠTA

Palače, cerkve, trgi in sanjski mostovi Budimpešte bodo v prazničnem času odeti v lučke in pisane stojnice vabili vesele obiskovalce. Največji božični sejem bo tudi letos na trgu Vörösmarty, kjer boste lahko poskusili ikonični kürtös kalács – to je tisto sladko pecivo, valjaste oblike, posuto s sladkorjem, ki bo med prazniki krasilo nemalokatero sliko na Instagramu. Bogato okašena promenada Vacy kar vabi, da se z roko v roki, ali s kakavom, kuhanim vinom v roki, sprehodite po pravljici.

Božični sejmi

 

TRST

Od celinskih mest pa še božični skok do morja. Že tako mogočne stavbe in spomeniki Trsta bodo v predprazničnem času božično okrašeni in praznično razpoloženi, manjkalo ne bo niti pisanih sejmov z darili in italijanskimi dobrotami. Od vrveža si boste lahko malce oddahnili z rasvetljenim sprehodom ob morju, kar je vsekakor posebno praznično doživetje.

božični sejmi

Foto: MJ in Pixabey


__________

Neal Donald Walsh v Ljubljani

 

__________

Če ste že tu, preberite še …