foto: Saša Hess, arhiv Klemna Slakonje

Davno je tega, ko je nase opozoril s projekti in oddajami, kot so Radio Ga-ga, Hri-bar in NLP, vmes pa je pridno sodeloval kot član ansambla SNG Drama Ljubljana. Leta 2011 se je preizkusil v vlogi voditelja prireditve EMA 2011, kasneje tudi v oddaji Misija Evrovizija. Na viktorjih je prejel strokovno nagrado za voditelja zabavne TV-oddaje in viktorja popularnosti za televizijsko osebnost leta, neverjetno pa je dosegel prejšnje leto in svoje ime vpisal med legende. Podrl je vse rekorde, presegel vse meje in postal slovenski kralj Youtuba ter si z videom Putin, Putout prislužil skoraj 12 milijonov ogledov! Naslednja žrtev njegovega odlično sprejetega projekta #TheMockingbirdMan ni bil nihče drug kot sedanji ameriški predsednik Donald Trump, s katerim je znova potrdil, da ni le izjemen igralec, avtor in vokalist, temveč vsestranski talent, ki mu ni para daleč naokoli.

Tako Slovenci kot svetovni oboževalci, katerih srca je osvojil z naborom komičnih glasbenih parodij, močno pričakujemo njegov najnovejši video, predviden za objavo 17. junija, a zaradi smrti nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla dan poprej prestavljen: “Zaradi zgodovine, ki sta jo imela z Angelo in zaradi dejstva, da je Nemčija, takrat žalovala in se ga spominjala, sem izid videa raje prestavil.” Prestavil? Tako je. K sreči pa si video, v katerem uprizori kanclerko Zvezne Republike Nemčije, lahko ogledate prav danes na njegovem Youtube kanalu.

Dame in gospodje – Klemen Slakonja.

angela

Zakaj tokrat Angela Merkel?

Po dveh močnih moških, po Putinu in Trumpu, sem začutil, da je zdaj čas za močno žensko, ki nosi hlače Evrope.

Se je težje preleviti v žensko?

Lik kot lik. Niti ne težje. Drugače. Kot velja pravzaprav za vsak lik, ki se ga lotevam. Pri vsakem je treba najti neko posebnost, ki ga/jo določa.

Sta si z Merklovo v čem podobna?

V barvi oči. In če bi si pustil dolge lase, bi si bila podobna tudi v frizuro.

Kaj pričakujete od tega videa? Se bo uspeh videa o Putinu ponovil?

Pričakujem nepričakovano. 

19601078_10155081362898876_1043084610198866374_n

Vam je nemščina povročala kaj težav? Jo znate že od prej?

Nemščino sem se učil v osnovni in srednji šoli, a mi vseeno ni tako domača kot angleščina. Pesem je sicer večinoma v angleščini, se pa v njej pojavi tudi nekaj nemščine. Ruf mich Angela pravzaprav ne pomeni nič. Gre za besedno igro z izrazom “Ruf mich an”, kar pomeni “pokliči me”. Kdor ta izraz pozna, ve, da “Nenne mich Angela”, kot bi bilo slovnično pravilno, ne gre v koncept videa. Malo umetniške svobode ne more škoditi. 

Imate namen snemati parodije le na politike?

Moj prvotni načrt je bil narediti serijo videov, v kateri bi parodiral slavne pop izvajalce, v vlogi katerih bi prepeval o globalnih problematikah, to serijo pa sem nameraval zaključiti z videom o Putinu. Ker nisem dobil potrebnih sponzorskih sredstev, sem se odločil en video financirati sam, da potencialnim poslovnim partnerjem pokažem, kako sem si pravzaprav vse skupaj zamislil, in odločil sem se, da vrstni red obrnem in začnem s Putinom. Potem je kot strela z jasnega udaril Trump in s pomočjo crowdfundinga na prvi tovrstni spletni strani pri nas Adrifund sem zbral skoraj vsa potrebna sredstva za video. Naslednja logična žrtev je postala Angela. Kar naenkrat mi prvotna ideja o parodiranju pop izvajalcev ni več sedla v koncept. Bom videl, kam me bo projekt odpeljal naprej, ostajam odprt za vse možnosti.

Od kje črpate navdih za besedilo in kako si izberete naslednjo “žrtev”?

Večinoma žrtev izbere mene. Ko se mi v glavi porodi ideja za pesem in video, se začne proces kreacije, ki lahko traja tudi več mesecev. Naučil sem se dati času čas, da vse skupaj lahko dozori. 

10562966_10152504771618876_2438068594889301157_n

Ali za vse, o katerih naredite posnetke, upate, da bodo oni to videli?

V prvi vrsti videi niso narejeni za ljudi, ki jih imitiram, pač pa za ljudi, ki imajo radi parodije. Seveda ne bi imel nič proti, če bi si Putin, Trump in Merklova ogledali moje videe in zraven zaplesali. Kaj šele, če bi plesali vsi trije skupaj.

Kateri so bili najbolj zanimivi komentarji pod vašimi videi?

Najbolj so me nasmejali komentarji v smislu, da je moja parodija na Putina najbolj butast možen način samomora.

Koliko časa porabite za celoten kreativni proces (pisanje besedila, snemanje videa) in koliko časa je bilo potrebnega, da ste se kozmetično preobrazili v Angelo Merkel?

Kot sem rekel. Vzamem si čas. Od prve ideje pesmi Putina do same realizacije je minilo leto in pol. V tem času se je marsikaj spremenilo. Bil sem že zelo nepotrpežljiv, želel sem si, da bi video končno lahko posnel in ga objavil na internetu, a takrat preprosto to ni bilo možno. In prav je tako. Trumpa smo z režiserjem Miho Knificem in soavtorjem glasbe Petrom Bajanom spravili pod streho v dobrih štirih mesecih. Tudi Merklova bi lahko ugledala luč sveta v približno podobnem času, a se s Knificem nikakor nisva mogla uskladiti glede terminov snemanja, oba sva bila zelo zasedena, tako da bo na koncu minilo skoraj devet mesecev. A samo v teh petih dodatnih mesecih se je v samem kreativnem procesu ogromno spremenilo. Zdaj gre pravzaprav za čisto drugo pesem kot pred petimi meseci.

Za Putina smo potrebovali en snemalni dan, za Trumpa dva, za Merklovo pa tudi enega, ki je bil pravzaprav raztegnjen na 23 neprekinjenih ur. Moja obrazna transformacija je trajala dobro uro, a smo se z maskerkama Mojco Gorogranc in Julijo Gongino dobili že kar nekajkrat pred snemanjem in ničesar nismo prepustili naključju. 

angela2

Na kaj ste pri videih najbolj pozorni oz. kaj je pri njih najpomembnejše?

Kot avtor in producent moram biti pozoren na vse. Vsak sektor, vsaka na videz še tako majhna malenkost je pomembna. Ko držiš toliko niti v svojih rokah, je najpomemnejše, da jih ne spustiš.

V kateri vlogi do zdaj ste najbolj uživali in zakaj?

Težko bi izbral eno. Definitivno pa je bila reakcija globalnega občinstva na imitacijo Slavoja Žižka in pesem The Perverted Dance (Cut the Balls) tisti poriv, ki sem ga potreboval za nadaljevanje tovrstnih videov na svojem YouTube kanalu.

Kako bi izgledala čajanka s Putinom, Trumpom in Merklovo pri isti mizi?

Te čajanke si raje niti ne bom predstavljal 🙂 

_______

In tule najnovejši video – KLEMEN SLAKONJA AS ANGELA MERKEL – RUF MICH ANGELA

 

_______
Preberite še…