PRAVLJIČNA TAVŽENTROŽA

Pravljice so, po moje mnenju, ena izmed najlepših izmišljij človeške civilizacije. Najprej so bile tolažilke in razlagalke neukim ljudem, ki jim je narava še predstavljala nerazložljiv in neumljiv fenomen s strašnimi strelami, ujmami, točo in drugimi mogočnimi pojavi. Potem so bile uspavanke zaspanih in jokajočih otrok. Kasneje razvedrilke in mirilke razgrajačev in malih neposlušnežev, ki so jih mimogrede in z lahkoto prilepile na zlizane klopi ob mizi in jim izbuljile male radovedne oči. Pa nehote in mimogrede tudi skrbne učiteljice maternega jezika, besednega izražanja, tvorjenja povezane zgodbe. In nenazadnje tudi krepilke domišljije, voznice v tolažilni svet čudes in utehe za male in velike bralce, poslušalce. Danes že starodavno čudo, ki ima več pozitivnih učinkov kot tavžentroža, zame pa občutek, za katerega bom večno hvaležna vesolju. 

PUNČKA KLJUNČKA

Vsak večer pred spanjem se je meni najljubša oseba na svetu stisnila k meni pod odejo z oranžnimi zajčki in zelenim korenjem ter pripovedovala pravljico o punčki Kljunčki. Če sem bila pridna, je mami pripovedovala, kako je punčka Kljunčka pospravila sobo, poskrbela za domačega mucka ali pomagala peči palačinke. Če sem bila nemogoča, je mami pripovedovala, kako sem se strmala sredi nakupovalnega centra, kako sem od jeze ob tla vrgla barvice in kako sem v shrambo zaprla mlajšega bratca. Ne vem, ali je že takrat vedela, kakšen pečat bodo njene pravljice pustile v meni. Na nežen in neprisiljen način me je naučila, s katerimi dejanji razveseljujem ljudi okrog sebe in s katerimi jih žalostim, jezim in jim nagajam.

Kasneje so bile pravljice o punčki Kljunčki vodilo, da sem iz knjižnice znosila kupe pravljic, ki sva jih z mami prebirali pred spanjem. Šele po letih študija jezika pa sem ugotovila, da mi je najljubša oseba na svetu s pripovedovanjem pravljic naredila nenadomestljivo uslugo pri razvijanju jezikovne zmožnosti. V srce pa mi je položila neizmerno ljubezen do pravljic. Zato se bom vedno in vsak večer zahvalila vesolju – za mami, za pravljice. 

pravljice

Ilustracije Marko Rop

KO PRAVLJICE POVEŽEJO GENERACIJE

Zemlja se vrti in časi se spreminjajo, pravljice za lahko noč pa ostajajo stalnica otroškega odraščanja. Tempo življenja nas danes nemalokdaj pomendra pod kolesjem opravil, staršem pa vse večkrat zmanjka časa in energije za branje pred spanjem. A1 Slovenija, Dom starejših občanom Fužine, Dom starejših občanov Tezno, Dom starejših občanov Trebnje in Dom upokojencev Postojna so v sodelovanju s slovenskimi pravljičarji ustvarili Lahkonočnice. To je projekt, ki skozi otroške pravljice povezuje vse generacije. Gre za inovativen projekt zakladnice zvočnih pravljic, kjer so nitke domišljijskega sveta stkali v črke sodobni slovenski pravljičarji (Ana Duša, Bina Žmavc Štampe, Boštjan Gorenc – Pižama in številni drugi). Pedagoško ustreznost sta potrdili psihologinja in književnica Zvezdana Majhen, univ. dipl. psih., ter dr. Tjaša Jakop, višja znanstvena sodelavka Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Pripovedujejo pa jih pomirjujoči glasovi dedkov in babic, stanovalcev domov starejših občanov. Zvočne pravljice so izjemna simbioza starostnikov, ki imajo s prebiranjem pravljic stik z zunanjim svetom, staršev, ki imajo na voljo kakovostne ideje za predvajanje pred spanjem, in malčkov, ki jih v spanec zaziba nežen glas domišljijskih junakov.

LAHKO NOČ, NESTRPNOST!

Trenutno se na radijskih valovih Prvega programa Radia Slovenija, v kultni radijski oddaji Lahko noč, otroci!, predvajajo pravljice čudovitega projekta, ki otroke uči strpnosti. Pomaga razumeti in sprejemati drugačno ter razvija spoštovanje vseh, ker si čisto vsi otroci na svetu zaslužijo zaspati v mirno in lahko noč. Pomenljiv projekt Lahko noč, nestrpnost! so s svojimi filmskimi, radijskimi in pravljičnimi glasovi ubesedili priznani slovenski igralci – Jurij Souček, Boris Cavazza, Milena Zupančič, Jožica Avbelj in Ivo Ban. Jurija Součka si mnogi predstavljamo z glasom iz risank Palček Smuk ter Pipi in Mekijad, Boris Cavazza pa se otrokom v mislih predvaja kot prikupni tiger Diego iz Ledene dobe. Vsi igralci pa skovani v ognju slovenskega gledališča in zloščeni v številnih gledaliških, filmskih in radijskih vlogah s predanostjo interpretirajo sodobne slovenske pravljice. Glasovni nabor projekta je skrbno izbran, kot tak pa užitek za otroška, radovedna ušeska, pa tudi za odrasla, vsega navajena in že naveličana ušesa.

LAHKONOČNICE VSAK ČETRTEK OB 19.45

Na Facebook strani A1 lahko vsak četrtek ob 19.45 ujamete pravljice, kot so Drugačna princeska, Darilo za rojstni dan, Pisana ptičica, Se bosta že sporazumela, Vse se uredi, Iskalna akcija, Čebelje težave, Čudežne nogavičke, in še mnogo čudežnega sveta, ujetega v prijetne pravljične besede.

Pravljice si lahko znova in znova predvajate tudi na spletni strani. V četrtek, 27. 9. 2018, ob 19.45 bo pozitivno sporočilo Boštjana Gorenca – Pižame v pravljici V tujem gozdu v mirno in lahko noč zazibalo male in velike poslušalce Facebook strani A1. Na njihovi spletni strani si lahko zagotovite tudi opomnik, da se 10 minut pred branjem pravljice z malčki udobno namestite pod pisane odeje in prepustite čudovitemu svetu pravljičnih junakov.

Pa lahko noč!

_________________

Lahkonočnice_________________

Če si že tukaj, preberi še …