KOPALKE, KLOBUK IN KNJIŽNI KUP

Temperature se višajo, dopusti se bližajo. Začeli so se osvajalski pohodi po trgovinah s kopalkami, lahkimi oblačili in – seveda – knjigami. Mnogi že celo leto sanjate o tednu sproščenega ležanja v senci borovcev in knjigo v roki. O knjigi na pomolu, s podplati v hladnem morju. O prijetno toplem poletnem večeru na domačem balkonu, s kozarcem ohlajenega vina in dobro knjigo na kolenih. O koči v planinah, z žganci in mlekom za zajtrk in knjigo v naročju na planinski klopici, obdani z zeleno, zeleno in zeleno, vse do koder seže pogled. Po kopalke in poletni klobuk bo treba v omaro, namige za poletno branje pa smo presejali čez poletno sito in ga ponudili spodaj.

Naomi Klein: NE NI DOVOLJ, Kljubovanje Trumpovi politiki šoka in oblikovanje sveta, kakršnega potrebujemo

Nagrajena novinarka, angažirana kolumnistka, ustvarjalka dokumentarnih filmov in avtorica mednarodnih uspešnic No Logo, Doktrina šoka in To vse spremeni bralcem ponuja še eno razgaljanje ameriške javnosti. Leta 2016 je bila nagrajena s prestižno avstralsko nagrado sydney peace, ker »navdihuje, da na lokalni, državni in mednarodni ravni zahtevamo nov program za skupni planet, program, ki spoštuje človekove pravice in enakopravnost«.

Stanka Hrastelj: PRVA DAMA             

Svetopisemski zgodbi lepe Batšebe in kralja Davida, predelani v minimalističnem in zgoščenem slogu, kjer je problematizirana žena, arhetip ženske zapeljivke, ki tudi v emancipacijskem smislu prepozna svoje čare in jih preračunljivo unovči za vzpon po družbeni lestvici, ob enem pa se ne ozira na pohojene žrtve, ki jih pušča za sabo.

Monika Žagar: KOŠČEK ČOKOLADE V PASJI DLAKI

Paula, prvoosebna pripovedovalka, ki v svojem življenju nima prostora za samopomilovanje, ker ji biološki otroci pač niso bili namenjeni. Namesto obupavanja in iskanja krivca se s partnerjem spopadata s konkretnimi problemi – problemi, ki jih prinašajo mednarodne posvojitve. Roman odslikava mobilnost in naključnost sodobnega globalnega sveta, hkrati pa je razmišljanje in pripoved o varnosti in ljubezni sestavljene družine.

 

Ken Folett: STEBRI ZEMLJE, drugi del prve knjige trilogije Kingsbridge

V prvi knjigi se je bitka za prestol med kraljem Štefanom in njegovo tekmico Matildo razmahnila v državljansko vojno. Priorja Philipa, ki si je v Kingsbridgeu zamislil največjo gotsko katedralo na svetu, pestijo težave pri gradnji, zidar Tom v skrivnosto obrt uvede sina Alfreda in pastorka Jacka, nekdanja plemkinja Aliena pa postane uspešna trgovka. Nadaljevanje, ki ga ponuja knjiga, je napeto in burno.

Fredrik Backman: MI SMO MEDVEDI!

Mesto, v katerem skupnost pomeni vse. Srce te skupnosti so Medvedi, mestni hokejski klub, ki vse svoje upe polagajo v mladinsko ekipo. Ko se bliža finale državnega prvenstva, ki bo odločilo o usodi mladih fantov, se sanje malega mesta čez noč razblinijo. Na dan začnejo kapljati dolgo zamolčane skrivnosti, pravljična zgodba pa se z velikim pospeškom sprevrže v pravo tragedijo.

Arto Paasilinna: LADJAR Z LEPIMI STOPALI

Za Aulisa Rävändererja sta na tem svetu dva zaklada: vlačilec Vulcanis in žena Liisa. Vlačilec mu krajša dneve, ko si služi vsakdanjo rezino kruha, žena mu krajša noči, ob njej pa se sam sebi zdi najsrečnejši moški na svetu. Sanje popolnega življenja z marljivim vlačilcem in lepo ženo se kmalu končajo z jutrom v kruti realnosti. Žena si je omislila ljubimca in zahteva ločitev. Za pomoč ubogi ladjar pokliče na napačno telefonsko številko, za katero se kaj kmalu izkaže, da je bila najbolj prava v njegovem življenju.

J. K. Rowling: ZELO DOBRA ŽIVLJENJA

Avtorica knjižnih uspešnih o Harryju Potterju postreže s knjigo navdihujočih misli. V knjižni je zdaj na voljo slavni govor, s katerim je leta 2008 nagovorila študente Harvarda, ene najbolj elitnih svetovnih univerz. V govoru pisateljica spregovori o tem, da je za uspešno in dobro življenje nujno doživeti tudi neuspeh, pomaga pa tudi dobra mera domišljije.

POLETNO TEMATSKO BRANJE?

Včasih po knjižnih policah neutrudno brskamo na podlagi izbranih žanrov. Spet drugič na podlagi avtorjev ali tematik. Če pa boste letošnje poletje kaj brskali po polpretekli zgodovini Slovenije, ki mnoge še vedno ščemi v prsih in sproža vroče razprave in zahrbtne brce, vam spodaj ponujamo prav to. Obdobje med in po drugi svetovni vojni na slovenskih tleh skozi težke, mračne in pronicljive besede spretnih slovenskih literatov. S kresnikom nagrajeni roman Draga Jančarja To noč sem jo videl, pa letošnji nominiranec za kresnika In ljubezen tudi. Oba presunljiva, zgodbeno prepričljiva in pripovedno inovativna, zanimiva. Pošljeta mravljince po hrbtu že po prvih nekaj straneh. Letošnji soborec za kresnika, Vinko Möderndorfer prepričuje z Drugo preteklostjo. Zajetno, a tekoče branje o pomembnem, manj pomembnem in tehtanju med obema. Pa dialoški, čuten in presunljiv roman Maruše Krese Da me je strah?. Kje pa piše, da moramo poleti vedno dobiti sladkorno bolezen in možgansko kap od vseh sladkih romanc in kriminanih zapletov?

 

Foto: Mladinska knjiga, Pixabay

 

________________

Če ste že tu, preberite še …