Nedavno je na prenovljeni Čufarjevi ulici vrata odprl nov bistro, za katerim stoji ekipa prijateljev s chefom Gregorjem Jelnikarjem na čelu. Z Gregorjem sedemo za mizo malce pred časom kosila, preden se mize začnejo polniti. Najprej nas zanima, zakaj bistro in ne restavracija. » Zraven imena Georgie smo dodali še besedo bistro, da gostom sporočimo, da ponujamo hrano višje kakovosti po dostopnih cenah. Bistrojska cena za kosilo s tremi hodi bi morala segati nekje do 30 evrov. Hrana mora biti v bistroju tudi hitro postrežena,« pojasni. Del ekipe, vključno z Gregorjem, gostje poznajo že po delu v bistroju Monstera, zato Ljubljančanom njihovo delo ni neznanka. Kaj pa jih je vodilo pri izbiri nove lokacije? »Čufarjeva bo kmalu dokončno prenovljena, zaprta bo za promet, zato bo tu potekalo veliko poti za Ljubljančane in turiste. To lokacijo smo izbrali tudi zato, ker lahko poleti gostom ponudimo vrt, ne manjka niti sence,« pojasni Jelnikar. 

Mize so polne tako zvečer kot v času kosila, ekipa pa je ponosna na to, kako širok krog gostov pritegne njihova ponudba. »Pri nas sedijo tako študentje kot veleposlaniki. Mlad človek, ki nima redne zaposlitve, ne bo prišel vsak teden, lahko bo prišel vsak mesec, nekdo, ki dela v odvetniški pisarni, pa lahko k nam pride večkrat na teden. Moramo pa vedeti, da je slovenski oziroma ljubljanski gost bolj zahteven kot tujec, saj ve, kaj je lokalno, sezonsko in domače. Veliko vlagamo v to, da zadovoljimo lokalne goste, konec koncev smo v Monsteri koronsko leto preživeli zgolj zaradi njih, na to smo zelo ponosni,« pojasni chef. 

Ko so odprli, so gostom med drugim ponudili testenine iz starega kruha, repo »caccio e peppe«, zorjen hrbet krškopoljca in njihova dobro znana glazirana goveja lička, a njihov menu ne bo ves čas enak, Jelnikar pojasnjuje, kako ga bodo spreminjali: “Kako pogosto bomo menjali jedi na menuju, je odvisno od tega, kaj bo v določeni sezoni na voljo in od odzivov gostov. Želimo si, da se bi se vsak teden zamenjali vsaj dve, če ne tri jedi. Trenutno jih imamo na menuju 15, torej bomo v mesecu ali dveh zamenjali celoten menu. Če se bo kakšna jed izkazala za uspešnico, pa bo gotovo ostala na meniju.”

Poleg vin ponujajo klasične koktajle, ki so jih malce priredili po svoje, zanima pa nas tudi, ali se nameravajo posebej posvetiti brezalkoholni spremljavi jedi. »Tu je še prostor za izboljšave, a za to potrebuješ celega človeka, ki se ukvarja s kombinacijami okusov. Čeprav so brezalkoholne pijače v trendu, pa sam nisem pristaš brezalkoholnih vin, to se mi zdi enako kot zelenjavni stejk. Nočem delati veganskih ali pa vegetarijanskih jedi, ki posnemajo okus mesa,« pove chef. Kaj pa je pri njih na voljo za vegetarijance in vegane? »»Nismo veganska restavracija, vemo pa, da gre svet v to smer. Vse več ljudi, tudi tistih, ki jedo meso, se odloča, da izberejo degustacijski menu brez mesa. Pri nas je to mogoče. In tudi sam v zadnjih letih opažam, da je zelenjava ponuja več možnosti za kreativnost kot meso,« sklene.

Tekst: Leja Kovačič

Foto: Georgie bistro