Piše: Aleš Čakš . Foto: MAO

Didaktično igračo Konstrukta je leta 1976 zasnoval oblikovalec Niko Kralj (https://rex-kralj.com). Kot plod sodelovanja Natalije Lapajne, kustosinje Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) – pobudnice projekta, Kraljeve hčerke Veronike Kralj, Mete Kamšek, ustanoviteljice zadruge Festival lesa iz Kočevja in obrtnikov kočevsko ribniškega območja ter ob razvojni podpori Centra za kreativnost (CzK) pod okriljem MAO je zdaj Konstrukta vendarle prišla na trg.

Konstrukta je preprosta, a domišljena, trpežna lesena didaktična igrača za vse generacije. Pomeni Kraljev odnos do sveta, ki ga z njo spoznavamo v neskončnih različicah in niansah. Posameznikova igra z lesom, tem edinstvenim naravnim materialom, sprošča ustvarjalnost in domišljijo. Skupinsko sestavljanje različnih oblik in figur pa gradi funkcionalno in empatično skupnost, saj spodbuja sodelovanje in živahno izmenjevanje zamisli.

Natalija Lapajne, kustosinja MAO: “Mnoga prizadevanja v tujini za oživljanje igrač, ki segajo desetletja nazaj, so dokaz, da dobra igrača nikoli ne zastara, zato nam je dediščina oblikovalca, kot je Niko Kralj, lahko vzor in navdih za prihodnost. Kulturna dediščina lahko živi naprej; v tem primeru ne le kot dobra igrača, temveč tudi kot estetska vrednota. Čeprav se danes vse seli v digitalni svet, mislim, da je taktilni element še vedno zelo pomemben in bi ga morali bolj negovati in vzgajati.”

Konstrukta razvija logično mišljenje, krepi pozornost in vztrajnost ter pomirja s prijetnim občutenjem lesa. Usklajeno gibanje rok in oči vpliv na fino motorične sposobnosti ter veča prostorsko predstavljivost. Skozi igro raziskujemo, rešujemo težave in se učimo tehničnih zakonitosti. 

Konstrukto sestavlja 34 osnovnih lesenih modulov, ovalov in krogel, ki jih vstavljamo enega v drugega ter utrdimo z vezniki iz reciklirane plastike. Gradniki omogočajo sestavljanje neskončnega števila različnih struktur, konstrukcij in likov. Kljub temu pa so strokovnjaki Festivala lesa priložili Konstrukti kartice s fotografijami in navodili. Z njimi posredujejo otrokom posrečene zamisli, kako zgraditi sestave kot so: avion Akrobat, pes Frk, vlak Čuču, žirafa Žana, formula 1, račka Ančka, mlin na veter, kamela Gobi, stonoga Joga, motor Čoper, kozolec Toplar … Dodali so tudi »konstrukta meter«, ki pomaga pri merjenju in pravilni izbiri koščkov sestavljanke.

Les za izdelavo Konstrukte zagotavlja podjetje Kočevski les, ki trajnostno gospodari s kočevskimi gozdovi, in zagotavlja avtohtono, certificirano in primerno obdelano lesno surovino, izdelujejo pa jo v družinskem podjetju Lesostrugarstvo Aleksander Zajc.