OD CERKVENE DRŽAVE DO CERKVENEGA MESTA

Več kot 1.000 let je bil Salzburg cerkvena država, v kateri je bila združena posvetna in cerkvena moč v vlogi knežjega škofa. Takoj za Vatikanom je bil Salzburg najpomembnejša cerkvena metropola.

Ta pomembnost je bila med drugim razlog, da mu je Unesco dodelil naziv svetovne kulturne dediščine. Po sledeh te zanimive zgodovine se prikazuje Salzburg s svoje veličastne strani. Baroški trgi, majhne pasaže ter obilica cerkva in samostanov, ki bo na vas zagotovo naredila vtis, pričajo o bogati dediščini teh knežjih škofov tako v arhitekturi kot tudi v umetnosti in kulturi.

Vrsta koncertov in festivalov

Knežjim škofom Salzburga je glasba veliko pomenila, zato so podpirali pomembne umetnike s celotne Evrope, med drugim tudi skladatelje, kot sta Leopold in Wolfang A. Mozart. Lok te glasbene dediščine se razteza od zborovskih koncertov preko orgelskih izvedb do izbranega spremstva liturgije. Vrsta koncertov in festivalov daje tej glasbeni smeri pripadajoč okvir.

Salzburško lutkovno gledališče

Svetovno znano salzburško lutkovno gledališče je zagotovo vodilno gledališče svoje vrste. Ustanovljeno je bilo leta 1913, lansko leto pa so ga sprejeli na Unescovo listo imaterialne kulturne dediščine.

V letu 2018 nudi salzburško lutkovno gledališče med drugim tudi dve očarljivi produkciji, ki ju ne smete zamuditi: Čudežna piščal in Moje pesmi, moje sanje. Poleg tega bo Unescova kulturna dediščina razkrila svojo skrivnost in v letu 2018 prvič nudi skupinska vodenja s pogledom v zakulisje.

Foto: Tourismus Salzburg


_________________

__________________

Če si že tukaj, preberi še…