DOBRO MESTO – DUBAJ

UTRINKI GREGORJA JAMNIKA

Nasveti za Dubaj lahko zelo hitro zastarajo, ker se mesto razvija z noro hitrostjo. Tam vsak teden zraste vsaj en nov hotel. Gregor Jamnik pa Dubaj obišče vsaj trikrat ali štirikrat na leto, zato je seznanjen z vsemi novostmi in oborožen s skrivnimi nasveti. Pravi, da vse najnovejše trende v turizmu, še posebno hotelirstvu, najde prav tam. Kot dolgoletni direktor hotela Slon v njem išče poslovne skrivnosti. Arabski New York je globalna metropola, multikulturno mesto, polno ekstremov, ki ga znova in znova navduši. Pravi, da je Dubaj razkošje, ki si ga lahko privoščiš kot nikjer drugje na svetu.

Gregor Jamnik, stari Dubaj

»Beach klubi« so zdaj modni …

… res so najbolj priljubljeni. Plaža je namreč tam problem. Vsi hoteli ob njej so strašansko dragi, morje pa je lahko poleti prevroče, pozimi pa je premrzlo. Zato sem bil navdušen nad klubom Puro Beach. Gre za koncept storitve in doživetja ob hotelskem bazenu. Vse je zelo stilsko, inovativna postrežba. Bazen je ogrevan pozimi, poleti pa vodo hladijo, da lahko premaguješ vročino. Sploh nimaš občutka, da si v mestu, ampak kot da si kje v tropih. Odprti pa so za vse, ne samo za hotelske goste. Plačaš simbolno vstopnino.

Hotel Conrad, Puro Beach club

Najboljša tajska restavracija zunaj Tajske …

… je v hotelu Park Hyatt, zunaj, ob bazenu. To je postal moj običaj. Takoj ko pridem, grem tja na pad thai. Tako dobrega nisem jedel še nikjer, niti na Tajskem ne. Zato tudi vsako leto dobijo mednarodne nagrade za kakovost. Ta hotel je sicer star že kakih deset let in je v marini Deira, to je prva dubajska marina. Restavracije v Dubaju so običajno kar v hotelih. Samostojnih skoraj ni. V Evropi ni v kulturi naroda, da bi hodili v hotele jest. V Aziji, na Bližnjem vzhodu, v ZDA pa imajo najboljši hoteli najboljše restavracije.

Deira Marina; Hotel Park Hyatt

 

Ko zadiši po Indiji …

… Stari del mesta je preplavljen z indijsko kulturo in tam priporočam ogled tržnice z začimbami. Res je neverjetna ta živobarvnost začimb in vonja. Ljubitelji indijske hrane bodo uživali.

Najbolj »vroči« del mesta je South Beach po arabsko …

… To je JBR walk, ki je v marini Dubaj. Je najnovejša četrt, kjer so naredili posebno laguno, da so morje pripeljali še bolj v notranjost. Zgradili hotele in luksuzna stanovanja. Pravzaprav so spet kopirali evropski način bivanja – videti in biti viden. Če se pripelješ s ferrarijem, da te vsi vidijo. (smeh) To je tako, plaža, cesta in najbolj priljubljeni lokali. South Beach po arabsko. Vsi lokali so zunaj, na prostem, da nisi notri pod klimo.

 

Užitek bivanja je zagotovo v novem hotelu Conrad …

… ki je odprt šele pol leta. S konceptom Puro Beach pa z zajtrkom in sobami, postrežbo je res izvrsten. Zelo razkošno in cenovno dostopno, ker seveda ni na plaži.

Downtown Dubai; Hotel Conrad

 

Ali pa recimo pogled iz Vista bara hotela Intercontinental…

…res je osupljiv. Njihov SPA izvaja eno najboljših masaž na svetu. Balinezijska masaža je kombinirana s terapijo tradicionalne kitajske medicine. Zares edinstveno!

OGLASNA VSEBINA

S taksijem iz Dubaja v Abu Dhabi za 45 evrov …

… in to v dobri uri. To je res taka mala sladka skrivnost. Zelo rad kombiniram obe mesti, ker je Abu Dhabi manjši, a tudi zelo kakovosten. Taksi je v Dubaju neverjetno poceni. Za mesti prevoz je odlična tudi nadzemna železnica, ki povezuje vse četrti.

Še večji dragulj pa je otok Saadiyat …

… ki, leži le 10 kilometrov pred Abu Dhabijem, ima dve letovišči, eno boljše kot drugo, Park Hyatt in St. Regis, obe s po šestimi zvezdicami, ampak po dostopnih cenah. Fascinantna je plaža na tem otoku, ki je na ravni Karibov. Morje je kristalno čisto in mimo plavajo delfini, želve pa ležejo jajca na pesku. Neverjetno, in to eno uro stran od Dubaja, za 45 evrov s taksijem v eno smer.

Otok Saadiyat; Hotel Park Hyatt, Hotel St. Regis

Zvezdnato nebo v puščavi …

… pa je najbolje opazovati iz letovišča Anantara Desert Resort blizu Abu Dhabija. Res vidiš najlepše zvezdnato nebo, ker ni svetlobne onesnaženosti.

In obisk sklenem z najboljšo malinovo torto na svetu …

… Za to grem v Dubaj mall. Ampak nakupovanje tam se niti ne splača, ker je kar precej drago, je pa vsekakor izbira taka, kakšrne ni niti v New Yorku. Zato se raje usedem v Fauchon caffe (francoska delikatesna veriga) in počasi uživam v malinovi torti.

Dubai mall; delikatesa Fauchon caffe

Foto: arhiv gostja in pixabay.com

______________

DUBAJ – ARABSKI NEW YORK, GLOBALNA METROPOLA, MULTIKULTURNO MESTO, POLNO EKSTREMOV.

RAZKOŠJE, KI SI GA LAHKO PRIVOŠČIŠ KOT NIKJER DRUGJE NA SVETU!

KOMPAS TE PELJE KAR NA DVE MODNENI DESTINACIJI!

__________

Če si že tu, preberi še tole …