Stand-Up Paddling ali na kratko sup ni nov šport. Na deskah in z veslom so se po vodi premikali ribiči in bojevniki že dolgo tega, a tisoč let kasneje je šport dobil novo preobleko. Napihljiva deska in veslo sta navdušila milijone ljudi po vsem svetu in trg supanja vztrajno raste. Nekateri napovedujejo, da bo prav kmalu prehitel večno popularen in trendovski šport, deskanje na vodi.

ROJSTVO SUPANJA

Pred slabimi dvajsetimi leti so se havajski deskarji Dave Kalama, Brian Keaulana, Rick Thomas, Archie Kalepa in Laird Hamilton med dolgotrajnim čakanjem na popoln val domislili nenavadne ideje, ki je hitro postala bolj zabavna od samega deskanja. Stopili so na športno desko in iskali ravnotežje na vodi, kmalu pa so v roke prijeli še veslo in tako veslali po morju. Okoliški prebivalci so idejo hitro zagrabili in rodilo se je supanje.

Z valovitega havajskega morja se je začel šport seliti na ameriška jezera in reke ter kasneje še v Avstralijo in Evropo. Deske so bile sprva težke in okorne, a kmalu so jih zamenjale visokotehnološko izdelane napihljive deske, ki so tudi daljše od originalnih deskarskih. Šport je v zelo kratkem času skorajda prerasel okvire surfanja, saj se z njim lahko ukvarjamo na več krajih, je preprostejši in zaradi tega dostopen tudi tistim, ki se prej niso ukvarjali z vodnimi športi.

Zakaj je supanje najhitreje rastoča športna panoga in kateri del telesa deluje pri njem, preberite TUKAJ  v celotnem članku Kaje Kovič na SVETU KAPITALA.


_____________

Če si že tu, preberi še tole …