Nemci spadajo med najsrečnejše Evropejce, Italijani med najbolj črnoglede, je lani jeseni ugotavljala raziskava ustanove Bertelsmann Stiftung. Bolj ali manj zadovoljni z gospodarskim razvojem svoje države in demokracije v njej prebivalci osrednje evropske države spet v rekordnem številu potujejo po domovini in v tujini, ne da bi s svojim »dolce vita« žrtvovali tradicionalno delovno in drugo disciplino.

Zgodovinska begunska kriza je res na tretje mesto v bundestagu povzdignila nacionalistično Alternativo za Nemčijo, ki izprašuje dosedanje notranje- in zunanjepolitične temelje Nemčije, a vztrajni proračunski presežek zaradi odličnega izvoza in siceršnjega delovanja gospodarstva ter zavedanje tragične zgodovine dosega s takšnimi sporočili precej manjše število ljudi kot v sosednji Avstriji in nekaterih drugih državah. Čeprav se pritožujejo zaradi migrantske krize, skoraj šestdeset odstotkov Nemcev verjame, da se država pomika v pravo smer, 77 odstotkov tudi v prihodnje pričakuje izboljšanje položaja.

ŽE JANUARJA REZERVIRALI POLETNI DOPUST

V takšnem razpoloženju se Nemci še bolj odločajo za tiste dejavnosti, ki jih po napornem delu sprostijo, med njimi še posebej potovanja. Po raziskavi ustanove Urlaub und Reisen je že januarja skoraj sedemdeset odstotkov prebivalcev osrednje evropske države predvidelo dopustniška potovanja, le enajst odstotkov jih je zatrjevalo, da ne bodo šli nikamor. Kar tretjina vprašanih namerava med dopustom tudi več zapravljati kot prej, le trinajst odstotkov jih namerava varčevati. To nakazuje nadaljevanje trenda iz lanskega leta, ko so Nemci na daljših dopustovanjih potrošili rekordnih 73,4 milijarde evrov, skoraj šest milijard več kot leto pred tem, za krajša pa so s 23 milijardami porabili tri milijarde več kot leta 2016. Skupaj so prvič na počitnicah zapravili več kot devetdeset milijard evrov.

Nemci radi potujejo tudi doma. Preberi, KJE ter kam se najraje odpravijo v tujino. Celotni članek Barbare Kramžar preberi na SVET KAPITALA.


_____________

Z DINERS CLUB GOODLIFE KARTICO in TURISTIČNO AGENCIJO KOMPAS

preživite poletje ugodneje!

_____________

Če si že tu, preberi še tole …