Piše: Živa M. Brecelj . Foto: Marko Tušek (naslovna slika Kompozicija s kljuni, zqčasni naslov, 2009), osebni arhiv

Žiga Kariž, eden najvidnejših slovenskih vizualnih umetnikov, septembra pripravlja dvojno razstavo. Petega septembra 2023 bo v Bežigrajski galeriji 2 (https://mgml.si/sl/bezigrajska-galerija-2/) odprtje umetnikove razstave Nos in kljun, 21. septembra pa bo za tri dni odprla vrata GalerijaGallery minus 2 (www.galerijagallery.com), prav tako za Bežigradom.

Kariž, ki deluje predvsem na presečišču slikarstva, konceptualne umetnosti, na razstavi v Bežigrajski galeriji 2 predstavlja risbe in slike s prevladujočim motivom človeškega nosu in živalskega kljuna. Nos in njegove multiplikacije, njegova pojavnost ter oblikovna in siceršnja kompleksnost, poleg bežigrajske mikro lokacije, povezuje obe razstavi. Na ogled bodo predvsem slike in risbe, ki tematizirajo nos, kljun in razmerje med njima. Elementa nos in kljun umetnik razume kot izrazito kontekstualna, politična, celo sporna, seksualna, hkrati pa gre lahko tudi povsem nevtralna lika, pogosto uporabljena v likovni umetnosti. Umetnikovo zamisel je dodatno spodbudilo več nedavnih dogodkov in okoliščin, med drugim dogodek na lanski Documenti, ki jo je v celoti zasenčil škandal »židovski nos«. Nekaj del na razstavi izraziteje tematizira omenjene okoliščine, hkrati pa se umetnik v zadnjem času dosti ukvarja s formo, iskanjem oblik, abstrahiranjem in konkretiziranjem oblik, iskanje in razvijanje oblik nosu pa je del te prakse.

Ich kann beim besten Willen kein, 2023

Tudi kljun, zlasti račji, je stalnica v njegovem opusu, soočenje teh dveh elementov omogoča številna možna gledanja, branja in interpretacije. Poleg razstave v Bežigrajski galeriji 2, ki deluje pod okriljem MGML (Muzej in galerije mesta Ljubljane), bo na ogled tudi razstava z naslovom Nos v GalerijiGallery minus 2. Gre za občasno delujoč galerijski prostor v sklopu GalerijaGallery in Made in China platforme, ki jo vodi skupina umetnikov, katere član je tudi Kariž. GalerijaGallery minus 2 bo prizorišče intervencije specifičnih slikarskih multiplov.
Žiga Kariž, redni profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, je leta 2003 razstavljal delo Terror=Decor: Art Now v Slovenskem pavilijonu na 50. Beneškem bienalu, razstavljal v New Yorku, Londonu, Berlinu, Sao Paulu in drugih svetovnih umetnostnih središčih ter bil eden od trojice, ki so se leta 2007 uradno preimenovali v Janeza Janšo. S svojo ustvarjalno prakso je od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja med ključnimi in najbolj kontroverznimi sodobnimi slikarji.

Razstava v Bežigrajski galeriji 2 bo odprta do 6. oktobra 2023.