Piše: Matej Kačič . Foto: arhiv proizvajalcev (naslovna fotografija: Mercedes-Benz CLA)

Zapeljive avtomobilske obline, futurizem, prostornost, zmogljivost in … elektrifikacija

MERCEDES-BENZ CLA

Kaj dobimo, ko združimo že pregovorno všečno obliko, luksuz in zmogljivost električnih vozil? Mercedes-Benz ne pušča dvomov, to je lahko le novi razred CLA, ki bo v bližnji prihodnosti z električno vizijo osvajal srca ljubiteljev avtomobilizma. Visokotehnološka zamenjava za aktualni CLA je zasnovana na povsem električni platformi za mala vozila, ponaša se s prefinjenim dizajnom, uporabo trajnostnih materialov in dosegom vožnje do kar 750 kilometrov. Oblikovno novinec ohranja osnovne poteze predhodnika, ki jih krasi moderen pridih, dolg pokrov in krajši zadnji del pa dajeta avtu všečen, športen videz. Ekstravaganco začinijo sprednji žarometi z zvezdo na sredini, posebnost pa so tridimenzionalne svetleče zvezde na maski, ki novemu CLA dajejo dodatni pridih prestiža. Notranjost vozila je v skladu s tradicijo nemškega proizvajalca kombinacija luksuza, trajnosti in futurizma, med drugim bodo trije veliki zasloni kombinirani z analognimi gumbi, nov operacijski sistem pa bo potnikom s pomočjo umetne inteligence in znatnih možnosti personalizacije omogočil odlično uporabniško izkušnjo. Za pogon bosta služila dva elektromotorja, vsak zmore 173 kilovatov moči (235 KM), baterija naj bi imela zmogljivost okrog 90 kWh, kar s pomočjo 800-voltne električne arhitekture omogoča hitro polnjenje v le nekaj minutah in impresiven doseg.

MINI COOPER

Mestni značaj in izvrstna vozna dinamika sta lastnosti, ki sta skozi štiri generacije zaznamovali in odlikovali minija. Znamenita britanska znamka s peto generacijo cooperja vozi tako kot danes vsi – s pomembnim korakom naprej v razvoju oziroma z uvajanjem prednosti električnega pogona. Novinec oblikovno v skladu s tradicijo ohranja ikonične proporce s kratkimi previsi in pokrovom motorja ter dolgo medosno razdaljo, videz pa ostaja prepreden s klasičnimi oblikovnimi značilnostmi. Evolucija se je delno dotaknila notranjosti, ki se zgleduje po prvem modelu z okroglo instrumentno ploščo na sredini, razne tekstilne površine pa poskrbijo za toplo in prijetno vzdušje. A tega so bili kupci in oboževalci vajeni že doslej, zato je največja novost ikone povsem električni pogon. Novi mini cooper bo na voljo v dveh različicah; osnovno E bo poganjal elektromotor z največjo močjo 135 kW (184 KM), zmogljivejša SE pa bo ponujala moč 160 kW (218 KM). Šibkejša je za shranjevanje energije opremljena z baterijo z zmogljivostjo 40,7 kWh, kar ji bo omogočalo do 305 kilometrov dosega, močnejši cooper SE pa ponuja večjo, 54,2 kWh baterijo, ki ga popelje prek 400 kilometrov daleč.

RENAULT SCENIC

Ob omembi besede enoprostorec zlahka pomisliš na scenica, s katerim je Renault pred več kot četrt stoletja tlakoval pot družinski mobilnosti. S peto generacijo se Francozi vračajo h koreninam, a hkrati v skladu s trendi delajo revolucionaren korak naprej, saj bo njihov enoprostorec odslej vozil le še na elektriko. Ostro oblikovan novinec je zmes športno-terenskih in enoprostorskih potez, pri skoraj 4,5 metra dolgem scenicu s skoraj 550-litrskim prtljažnikom pa sta pomembni tudi 2,78 metra dolga medosna razdalja in ravna streha, ki poudarjata notranjo prostornost. Notranjost je sorodna meganovi, vključno z več predali in odlagalnimi mesti za drobnarije, inovativen naslon za roko na zadnjih sedežih pa je opremljen z držali za kozarce, USB-vtičnicami, držali za mobilne naprave in brezžičnim polnjenjem. Prostornost in uporabnost renault scenic nosi v genskem zapisu, glavna novost je izključno električni pogon. Novinec bo spomladi na voljo z dvema različicama baterij z zmogljivostjo 60 ali 87 kWh. Standardno različico scenica bo gnal motor s 125 kW (170 KM), ki bo ponujal do 420 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Močnejši bo imel poleg večje baterije tudi zmogljivejši motor s 160 kW (218 KM), doseg naj bi znašal kar 620 kilometrov.