V Vietnamu se nahaja znamenitost. Tako unikatna in nedostopna, da jo je videlo manj ljudi, kot jih je osvojilo Mount Everest. Ta čudovita redkost je tako velika, da bi skozi njo poletelo celo dvonadstropno potniško letalo. Poleg tega, da je največja svoje vrste, pa navduši še s svojim izgledom, ki se ne more kosati z ničemer.

Skrivnostna džungla

V provinci Quangh Binh, natančneje v osrčju nacionalnega parka Phong Nha Ke Bang, so med letoma 2009 in 2010 britanski raziskovalci jam odkrili največjo jamo na svetu, kasneje imenovano Hang Son Doong. Ob vstopu v njeno notranjost pa so bili osupli. Jama je bila tako čudovita, da so podvomili, da so sploh še vedno na Zemlji. Na njenih tleh in stenah je bila prava džungla, vmes pa so se iz tal in stropa raztezali stalagmiti in stalaktiti – prizor, ki ga morate videti, da bi verjeli. Celoten prostor je obkrožen s tančico skrivnosti, natančneje z meglico, ki se ovija okoli kamnov, hodniki pa so okrašeni z antičnimi fosili, ki so se tam obdržali na milijone let.

hangsondoong

Čeprav so jo odkrili 8 let nazaj, pa je za javnost odprta šele od leta 2013. V vmesnem času je o njej pricurljalo kar nekaj podrobnosti. Ko so jamski strokovnjaki opravili meritve, so bili nad podatki zelo presenečeni. Jama je v dolžino merila kar 5 kilometrov, v širino 150 metrov, njen strop pa je bil visok 200 metrov. Rekord so podrli tudi stalagmiti, ki so z 80 metri postali najvišji na svetu. Starost jame Hang Son Doong naj bi bila približno 3 milijone let, izklesala naj bi jo kar bližnja reka. Za prehod do zunanjega sveta se lahko zahvalimo požiralnikom, ki so se pred 300.000 leti zrušili in Vietnamski lepotici podali možnost, da svoje čare pokaže zunanjemu svetu.

Za elito

Vsaka posebnost pa ima tudi svojo ceno. Avgusta 2013 je prva skupina obiskovalcev za vstop odštela kar 3.000 dolarjev, sedaj pa želijo izkušnjo gostov še obogatiti. V dogovoru je namreč izdelava električnega vlakca, ki bi obiskovalce popeljal skozi celotno jamo. Sistem naj bi bil dolg 10,5 km, zanj pa bi morali odšteti nekje med 100 in 200 milijonov dolarjev, izgradnji pa ostro nasprotujejo okoljevarstveniki. Vlakec ali ne, ob obisku obmorske države v Jugovzhodni Aziji brž obiščite še to unikatno znamenitost in se pridružite peščici ljudi, ki so si jo imeli priložnost ogledati.

son-doong-cave-opengraph-c

—————

Navdušeni popotniki? Več nenavadnih popotniških destinacij najdete tule: