DEŽELA NESKONČNIH RIŽEVIH POLJ

Dežela osupljive naravne lepote in kulturnih kompleksnosti, razgibanih velemest in plemenskih gričevnatih vasic – eksotična, prepričljiva in privlačna. Deleža ljudi, ki na prvi pogled morda delujejo grobi, jezni ali celo nesramni, pa obiskovalec kmalu ugotovi, da so s takšnim načinom izražanja pravzaprav zrasli, z nasmehom pa se da rešiti vse nesporazume, ker Vietnamci naših zahodnjaških kretenj pač ne razumejo. Pa tudi dežela neskončnih riževih polj, ki že ob prvem srečanju malce zamaknejo in presunljivo očarajo.

MU CHANG CHAI

Poleg Sape je Mu Cang Chai ena izmed najlepših – za nekatere celo najlepša – pokrajin riževih polj v Vietnamu. Znana je po svojih kar malce nevarnih, pa zato toliko bolj osupljivih strmih terasah, prvinskih rastlinskih nasadih in veličastnih gorskih pobočij. Miren in spokojen pogled na neverjetno kreacijo marljivih človeških rok estetsko zaključijo redko posejane hišice preprostega ljudstva, riževe terase se ob vasehi spučajo pred očmi, v plasteh pa so razporejene po vseh gričkih, ki jih lahko oplazi oko. Vožnja mimo strmih pobočij odpre pogled izmenjujoče rumene in zelene, ko se prelivata po zaporedju teras, ki mestoma spominjajo na velikanske lestve. To je razgled, ki se zasidra v dušo!

280 km severozahodno od Hanoia, na nadmorski višini zavidljivih 1.000 metrov se razprostira pogled, kjer se izmenjujejo strma pobočja in globoke doline, iz katerih so marljive človeške roke ustvarile mojstrovino riževih teras. Skozi stoletja so prebivalci kultivirali več kot 500 hektarjev strmih pobočij, ki jih je leta 2007 zaščitila tudi država.

OGLASNA VSEBINA

SEZONA SAJENJA IN SEZONA ŽETVE

Polja so najbolj osupljiva junija, v sezoni sajenja riža, in konec septembra, v sezoni žetve. V sezoni sajenja so obarvana živo zeleno in se lesketajo v visoki vodi, medtem ko se  konec septembra in začetek oktobra riževa polja obarvajo zlato rumeno.

Najboljši čas za obisk pokrajine Mu Cang Chai je v času žetve. V svežem jutranjem soncu so stotine stopničastih riževih polj, izkopanih v strma gorska pobočja, osvetljene z jesenskim soncem. Bleščeča zlata in zrela rjava se prelivata po ovinkastih terasah, ki so – čeprav delo človeških rok – v popolni harmoniji s pokrajino in ustvarjajo hipnotične vzorce.

MIMOGREDE ŠE DO VELIKEGA IZVIRA SOUI GIANG

Pot vas lahko zanese tudi k velikemu izviru Suoi Giang, kjer vam postrežejo z zelenim čajem za prebuditev duha, do ušes in še dlje pa se lahko potopite v topel izver v vasici Bon, tako kot to sredi dneva storijo domačini, ko po napornem dopoldnevu potrebujejo trenutek oddiha od dela.

ZAKAJ SPLOH TERASE?

Mimogrede, čudovite riževe terase so tako oblikovanje z namenom. Zasaditev riža na tak način rastlinam omogoča, da sploh lahko rastejo na strmih pobočjih, olajšano pa je tudi preskrbovanje z vodo, ki je za rast riža nujno potrebno. Povsem praktična in predvsem koristna zasaditev pa je iz vietnamskih strmin ustvarila osupljive planjave riževih teras.

SA PA

Tudi Sa Pa je znana po osupljivih riževih terasah, ki so pravi raj za pohodnike. Sa Pa je nekakšna pohodniška baza, od koder se turisti odpravljajo na vse strani po razpredenih in osupljivih riževih terasah ter njihovih vasicah, ki se z vrhov zdijo neskončno oddaljene.

Foto: pixabay.com in pexels.com


______________

KAJ PA ČE BI VIETNAM VIDELI VSE OD SEVERA DO JUGA, OD RDEČE REKE DO REKE MEKONG? 

KOMPAS VAM PONUJA PRAV TO IN ŠE VEČ. 

________________

Če si že tu, preberi še tole …