DEŽEVNA, VETROVNA, DIVJA, A NEPOPISNO LEPA

Dežela na skrajnem severu Velike Britanije se na zemljevide sveta vpisuje s slavnim viskijem, pisanimi kilti in piskajočimi dudami, pa tudi pa s svojo divjo, neokrnjeno in nepojmljivo lepo naravo. Osupljiva, prepričujoča in očarljiva pokrajina z neskončnimi morji zelenih pašnikov, na katerih brezskrbno blejejo ovce in muka dolgodlako škotsko govedo. Visoko in divjo travo v ozadju varujejo in dopolnjujejo mehki hribi, starodavne in skrivnostne kamnite vasice, ovite v meglice do zgodnjega popoldneva, pa slikajo nežno idilično podobo mrzle pokrajine. Tiha, globoka in skrivnostna ledeniška jezera v globinah skrivajo pošasti iz pradavnine. Res je mrzla in deževna, škotski veter zlahka prepiha do kosti, a ob enem vse odtehta njena očarljiva in prepričljiva lepota.

ŠARMANTNI EDINBURG ALI »SEVERNE ATENE« 

Škotska ponuja celo paleto barv, občutkov in podob, a popotnik obiska pač ne more zaključiti brez ogleda Edinburga, ki s pravljično podobo, mešanico tradicije in sodobnosti, navdihujočo arhitekturo in slikovitimi ulicami zaokroži potovanje in prevzame tudi tiste najzahtevnejše. Mestni vrvež slikovitih ulic in čudoviti vrtovi miru v osrčju mesta. Vse skupaj vabi in kliče s pestrim dogajanjem in posebnim utripom življenja. Ker bolj pravljično od Edinburga ne gre, sredi mesta nad okolico bdi mogočen grad, ki ponuja pogled na vse strani z neke druge dimenzije – ne le višinske, tudi nadčasovne, kar malce nadrealne.

GRAJSKA NASTANITEV

Za ljubitelje srednjeveške in še starejše grajske zapuščine Škotska poskrbi s številnimi gradovi, posejanimi po razgibani in slikoviti pokrajini. Preseneča, očara in začara s ponosnim Blairom, mogočnim Stirlingom, Glamisom in drugimi. Pa ne osupne le z vodenimi ogledi starodavne grajske zapuščine, na rit vas vrže, ko se boste zbudili v grajski sobani in si v meglenem škotskem jutru privoščili zajtrk z vročo kavo na grajski terasi. Ja, prav ste prebrali! Na Škotskem si lahko v številnih gradovih privoščite nočitev, ki je zlepa ne boste pozabili.

OGLASNA VSEBINA

OTOK SKYE – PO POTI ČUDEŽNIH VIL

Skye je s svojo filmsko pokrajino in čudovitimi gorami eden najbolj priljubljenih škotskih otokov.  Ne le čudovit, očarljiv in poseben, poseljen je tudi s posebnimi prebivalci. Legenda pravi, da otok naseljujejo čudežne vile. Ti skrivnostni in izmuzljivi prebivalci otoka naj bi začarali tudi čudovite Vilinske bazene (Fairy Pools) s strašansko ledeno in nepopisno čisto vodo, ki osvežuje že s pogledom, namakanje nog v nebeško čisti vodi pa je vsekakor posebno doživetje.

V OBJEMU NAJVEČJE BUKOVE ŽIVE MEJE NA SVETU

Na posestvu Meikleour v Perthu raste najdaljša in najvišja živa meja na svetu, zapisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Orjaške bukve so visoke 30 metrov, gradijo pa živo mejo, ki doseže skupno dolžino zavidljivih 530 metrov. Obrezujejo jo vsakih 10 let, obiskovalci pa jo lahko občudujejo v vseh delih leta. Živo mejo sta dala zasaditi zakonca Mercer že leta 1745, prebivalci pa so prepričani, da bukve rastejo k nebesom tako hitro, ker sledijo poti delavcem, ki so bukve sadili in nato padli v bitki za Culloden.

KOT V TRILERJU ALI TEMAČNI GROZLJIVKI 

Prizor kot iz trilerja ali temačne grozljivke, ki vas nepričakovano in iz zasede pričaka med hojo po gozdu v Munlochyju. Nešteto natrganih kosov blaga, privezanih na vejice in debla dreves, pričara srhljive gibljive sence in ni skrivnost, da se obiskovalcem dlake naježijo, srčni utrip pospeši in zenice razširijo. Clootie Well je kraj, ki zaradi svojega izgleda in tradicionalnega pomena ostane nekje globoko v spominu. Običaj privezovanja trakov sega še v tradicijo poganskih verovanj, ko naj bi na drevo zavezani kosi blaga odgnali bolečine in bolezni, močna tradicija pa se je v Munlochyju ohranila vse do danes.

Foto: Pixabay in Flickr


__________________

PRAVLJIČNI GRADOVI, KJER ŠE VEDNO BIVAJO ŠKODSKI LORDI, ČAROBNA ZELENA POKRAJINA, SVETOVNO ZNANE VRSTE VISKIJA, PISANI KILTI, PISKAJOČE DUDE. ŠKOTSKA JE RES DIVJA, VETROVNA, A NEPOPISNO LEPA! 

KOMPAS IMA ZATE VRHUNCE ŠKOTSKE, ZRAVEN PA DODA ŠE MISTIČNOST IRSKE. 

___________________

SIJAJNA PLAT POLETJA!

KARTICA DINERS CLUB GOODLIFE TI PRINAŠA TUDI STALNI 4% POPUST NA KATALOŠKO PONUDBO TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS.

PREVERI ŠE OSTALO POLETNO PONUDBO IN NAROČI KARTICO.

___________________

Če sI že tukaj, preberi še …