Foto: arhiv gosta in Shutterstock

 

DOBRO MESTO

ZÜRICH MIRANA ALIŠIČA

Miran Ališič je radoveden, razgledan, zgovoren, šaljiv … Je švicofil, formuloenaljubec, kavoljubec in potovalec. Za njim je več kot 25 let potovanj. Najprej se je kot najstnik razgledoval po Evropi kot turistični vodnik, potem se je od leta 1990 do danes kot TV-komentator vozil skoraj na vse dirke formule 1 po vsem svetu. »Bil sem na približno 415 dirkah. Razen na nekaterih letos in v prvih dveh letih svojega komentiranja, ko sem jih nekaj izpustil.« Stalni premiki in polnjenje kovčka so mu prišli v kri in pravi, da je po takem tempu težko živeti umirjeno življenje. Malo ga je spremenil tudi s potovanji med Ljubljano in Zürichom. Kljub temu, da je obiskal že okoli 87 držav (številko si je zapomnil, ker je pred kratkim za šalo klikal po facebookovi aplikaciji na zemljevidu sveta), zanj ostaja najljubša dežela za življenje Švica. Je velik privrženec njihovega družbenega, kulturnega in političnega delovanja ter čudovite narave. V Zürichu živi napol že deset let, zadnjih pet let pa bolj zares.

1.

Ko pridem v Zürich, grem najprej …

… domov. V Zürichu imam mir za pisanje, to mi v Sloveniji ne uspe. V Švici imam manjši krog znancev in prijateljev, zato laže delam. Ker doma težko zberem disciplino za delo, sem najel pisarno (t. i. office sharing – priljubljen tudi v Zürichu). Najprej grem domov, potem v pisarno.

2.

Najbolj me navdušuje …

… zagotovo jezero. Züriško jezero da mestu drugo dimenzijo. Pravzaprav je prva polovica jezera ob obeh bregovih podaljšan Zürich. Tja se gre na kavo, na sprehod, gledat Alpe ali pa se ukvarjat s kakim športom: tekom, plavanjem, kolesarjenjem, vozit kajak ali po zadnji modi sup.

mala_jezero

Züriško jezero

3.

Espreso je problem v Zürichu …

… Ironija je, da je Švica velika trgovka s kavo, a dober espreso je težko dobiti. Pravijo, da je najboljši v baru La Stanza. Italijanski seveda, kot pove ime in kar pripomore k boljši kavi. Je v središču. Seveda pa ga najdeš še kje v mestu. Ni pa to samoumevno.

mala_lastanza

La Stanza, Bleicherweg 10

4.

 Kulinarična ponudba je mednarodna …

… A kot ljubitelj alpske rad hodim v domače restavracije. Zeughauskeller je ena taka. Imajo vse vrste alpskih specialitet tudi klobaso z zeljem. Rad grem tudi v najstarejšo vegetarijansko restavracijo na svetu, Hiltl, odprli so jo leta 1892.

mala_hrana

Restavracija Hiltl, Sihlstrasse 28

5.

Sem staromodni bralec papirnatih časopisov …

… in od nekdaj ljubitelj časnika Neue Zürcher Zeitung – za moje pojme eden najboljših dnevnih časopisov na svetu – zato grem skoraj vsako jutro zgodaj od doma s svojo vespo in se na poti v pisarno ustavim v Volkshausu. Naročim si zajtrk in v miru preberem časopis.

(Volkshaus, Stauffacherstrasse 60)

6.

Vespa izžareva moj stil življenja …

… prej po Ljubljani, zdaj to počnem tudi v Zürichu. Je zelo praktična, ker tako ni zastojev, nimam težav s parkiranjem in ves čas imam veter v laseh (smeh). Kar se parkiranje tiče, je ekonomično, saj je to precej drago. Javni prevoz v Zürichu odlično deluje. Imajo tramvaje, avtobuse in primestno železnico. Le jaz nisem človek javnih prevozov (smeh).

Miran

Miran Ališič in njegova metalno modra Vespa

7.

Razumeti švicarski dialekt je skoraj nemogoče …

… sploh če govorite površno nemški jezik. To je tako, kot če kdo v Sloveniji govori čisto prekmurščino. Znam dobro nemško in schwyzerdütsch nekako že razumem, govorim pa ne. Vsa poročila prebirajo v nemščini, preostali program pa je v narečju. To javno narečje še kar dobro razumem, pogovornega pa zelo težko.

8.

Najbolj razvpita prebivalka je Tina Turner …

… Ljudje jo videvajo, seveda. V Švici namreč ni dostojno in niti nisi sprejet, če živiš zvezdniško.  Pričakujejo, da boš prišel sam po kruh v trgovino, če si se že preselil k njim. Na koncu so vsi zadovoljni, dobro je za slavne ljudi, ker se prilagodijo »normalnemu« življenju, prebivalci pa jih ne nadlegujejo in jim pustijo mir.

8-tina turner

Tina Turner, najbolj znana prebivalka Züricha

 

__________

logo_slovenske_zeleznice

Začnite jutro v največjem švicarskem mestu Zürich‬ z nočnim direktnim vlakom iz Ljubljane‬ že od 29 evrov. Številni vlaki vas bodo popeljali do najbolj oddaljenih, predvsem pa visoko ležečih kotičkov te čudovite alpske države.

GREM Z VLAKOM V ZURICH