Piše: Aleš Čakš • Foto: Ana Gregorič

Zlata Zavašnik je lastnica znamke za moške SENS.

Modne znamke samo za moške so v manjšini v svetu in tudi v Sloveniji. Zlata Zavašnik je ena redkih lastnic znamke oblačil za moške in tudi oblikovalka. Morda jo več ljudi pozna po poslovnih in poročnih moških oblekah ali oblačilih za maturante, a znamka SENS že več let opozarja nase tudi z zelo trendovskimi oblačili in domiselnimi sodobnimi kroji za moške.

KAKŠNA JE NOVA KOLEKCIJA SENS: BARVE, MATERIALI, KROJI?

Barve so bordo, zelena, modra v različnih odtenkih in svetlo bež, skoraj bela. Materiala sta lahka volna, bombaž, novost pa so obleke iz džersija, ki nudijo udobje in sproščen eleganten videz.

KAKO BI OPISALI ZNAMKO SENS OD ZAČETKOV PA DO DANES?

Prihodnje leto bo 30 let od nastanka. Žal mi je, da nisem shranila vsaj enega suknjiča iz posameznega obdobja. Veliko se je spremenilo. Tudi blagovna znamka je imela številne pretrese, ki so prispevali k spremembam na poslovni poti. Največ sprememb se je zgodilo v prodaji in proizvodnji. Moška obleka je bila pri meni v ospredju nekoč in je v ospredju še danes, čeprav se je prodaja z leti zmanjševala. Danes se obleka nosi le še za določene poslovne namene in različne svečane dogodke. Zato se je znamka SENS specializirala in ponuja tudi vse dodatke, ki so nujni, da zadostijo predpisanim ravnem oblačenja.

KAKŠNE MOŠKE IMATE V MISLIH, KO SNUJETE KOLEKCIJE?

Sinonimi za znamko so unikatnost, drznost, estetika, minimalizem, kakovost. Ko snujem kolekcijo, imam v mislih moške, ki to prepoznajo in cenijo. Kolekcija se deli na tri osnovna področja, ki zahtevajo povsem drugačen pristop k oblikovanju: maturantske, poročne in poslovne obleke. Znotraj teh niš pa so moški, ki prisegajo na klasiko ali pa si želijo drugačen dizajn. Mislim prav na vse, želim jim ponuditi raznolikost.

SENS

KATERI KOSI SENS NAJBOLJ »DIŠIJO« MOŠKIM?

Predvsem tisti, ki so drugačni. Vedno sem delala tako, da sem iskala tudi niše v oblikovanju. Zato je znamka SENS tudi obstala, se dvignila in preživela.

KAJ JE NJEN ZAŠČITNI ZNAK?

Minimalizem s ščepcem unikatnih detajlov. To je moška obleka, telovnik ali drug kos, ki izstopa po kroju, tkanini, barvi ali določenem detajlu, ki ga obleke drugih znamk ponavadi nimajo. Letos so to odstranljivi paščki na prsnem žepu, kapuca na zadrgo, verižice na suknjičih ali telovnikih. Prepoznavni smo tudi po tem, da delamo obleke za vse postave, višine in širine.