Piše: Aleš Čakš . Foto: Peter Irman

V Gault&Millau (https://si.gaultmillau.com) so mnenja, da je geografsko majhna Slovenija gastronomsko zelo bogata. V izbor najboljših za leto 2023 sos uvrstili več svežih gastronomskih imen, ki navdušujejo s posebnim kulinaričnim pogledom in nadvse obetajo.


V novem vodniku Gault&Millau za leto 2023 je predstavljenih 180 restavracij, prek 100 t. i. pop zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina in 25 slovenskih turističnih kmetij. Gault&Millau Slovenija je sedem posebnih nagrad podelil osmim ustvarjalcem, med prejemniki sta namreč kar dva chefa tradicije, ki sta navdušila s spoštovanjem in negovanjem slovenske kulinarične tradicije. Chef Ivica Evačić (Restavracija Hotela Marina, Izola) in chef Matej Tomažič (Majerija, Slap) namreč prihajata iz primorske regije.

“V Gault&Millau Slovenija smo prepričani, da je pomemben del našega poslanstva tudi, da prihajajoče kuharske zvezde prepoznamo, jih izpostavimo in spodbudimo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti za ponuditi veliko dobrega in lepega,« pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.


Torej, katere so najboljše restavracije po izbiri vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2023:

. Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18/20, 4 kape
. Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20, 4 kape
. Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20, 4 kape
. Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20, 4 kape
. Restavracija Strelec, Ljubljana, 17/20, 4 kape
. Restavracija Mak, Maribor, 17/20, 4 kape
. Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20, 4 kape
. Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20, 4 kape
. JB restavracija, Ljubljana, 17/20, 4 kape
. Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20, 4 kape

Kdo pa so nagrajenci med kuharskimi mojstri in tistimi, na katere moramo biti v prihodnosti še pozorni:

. Chef leta: Janez Bratovž, JB restavracija, Ljubljana
. Chef prihodnosti: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Jagnjenica
. Chefa tradicije: Ivica Evačić, Restavracija Hotela Marina, Izola, in Matej Tomažič, Majerija, Slap
. Mladi talent: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
. Najboljši slaščičar: Naser Gashi, Ljubljana
. NajboljšI POP: eVino bar, Ljubljana
. Najboljši sommelier/natakar: Miralem Junuzović, Bistro Štorja, Postojna