Gostilna Repovž

DOMAČIJA STARA 300 LET

Gostilno Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem brez večjega oklevanja uvrstimo v sam vrh slovenske kulinarike. Ko se boste odpravili k njim, jih nikakor ne iščite na google zemljevidu. Navigacija vam bo z veseljem pokazala stranpoti in lepote dolenjske pokrajine, na cilj pa vas ne bo pripeljala. Na to so že nemalokrat opozorili, pa še vedno ni odpravljena. Po brezciljnem tavanju, se boste najlažje vrnili na pravo pot vrnili, če boste sledili smerokazom. Tudi če je pot vijugasta, se k družini Repovž splača.

PREPROST KROGOTOK ŽIVLJENJA

Več kot tristo let stara domačija je njihov dom, ki široko odpira vrata vsakemu gostu, ki pride k njim. Toplina in domačnost veje iz vsakega detajla. Stisk roke je pristen in človek se pri njih takoj počuti doma. Gostilna Repovž je globoka ljubezen in spoštovanje do narave in domačega okolja. Je vedenje in znanje, ki prehaja iz generacije v generacijo. Je predajanje in ohranjanje tradicije. Je preprost tokokrog življenja. Ta, ki so ga vse preveč pozabljamo.

Danes je glavna kuharica v gostilni gospa Meta. Ustvarjalka, ki je v kuhinjo prinesla svež veter in nadgradila tradicijo svoje mame Ivanke, po kateri je nasledila klasično vaško gostilno in jo povzdignila visoko v sam vrh slovenske kulinarike.

Gostilno hrani velika kmetija. »Težko je reči, kaj je za nas večjega pomena. Gostilna ali kmetija. Ene brez druge si ne predstavljam. Tako ena kot druga zahtevata veliko skupnega dela, da obrodita sadove«, pove Gregor, ki je že tretja generacija gostincev pri hiši. 14 hektarov obdelovalnih površin ni mačji kašelj. O tem, kako dihajo skupaj z naravo, govori najbolje to, da je bila Repovževa kmetija ena izmed prvih v Sloveniji, ki je že leta 1999 prejela certifikat ekološke kmetije. Njihova jabolka sorte topaz slovijo daleč naokrog. Z njimi zalagajo okoliške šole in vrtce, kupite jih lahko tudi v Mercatorju. Pridelujejo moko, domače sokove, žganice, izvrstne marmelade,… Kmetijo in gostilno tradicionalno vodi moška roka, medtem ko za kuhalnico poprimejo ženske. Tako kot je bilo delo na vasi razdeljeno od nekdaj. Otroci so odraščali na kmetiji in v kuhinji in se mimo grede izurili v obeh veščinah.

BOGASTVO NARAVE V VSEJ SVOJI MOČI NA KROŽNIKU

Danes je glavna kuharica v gostilni gospa Meta. Ustvarjalka, ki je v kuhinjo prinesla svež veter in nadgradila tradicijo svoje mame Ivanke, po kateri je nasledila klasično vaško gostilno in jo povzdignila visoko v sam vrh slovenske kulinarike. Čeprav po profesiji ni kuharica, drzno, a hkrati z ljubeznijo ter spoštovanjem do lokalne dediščine in gastronomskega izročila, črpa navdih iz lokalnih, starih jedi Dolenjske, išče tiste prvinske okuse iz otroških dni in jih preoblikuje v kulinarični presežek. Seveda pa še zdaleč ni sama v tako zahtevnem poslu. V kuhinji ji pomaga Sabina, dekle sina Gregorja. Oče, ki vodi kmetijo, je tudi somelier. On je bil tisti, ki je začel s prirejanjem kulinaričnih večerov, na katere so vsakič povabili drugega kuharja. Tudi to je pripomoglo, da je gostilna prerasla vaške okvirje in dobila večjo sliko. Danes je njegova desna roka sin Gregor, agronom po osnovni profesiji.

Oče, ki vodi kmetijo, je tudi somelier. On je bil tisti, ki je začel s prirejanjem kulinaričnih večerov, na katere so vsakič povabili drugega kuharja. Tudi to je pripomoglo, da je gostilna prerasla vaške okvirje in dobila večjo sliko.

Gregor se je kalil tudi v kuhinji Janeza Bratovža in pa Čarmana, ter se prav tako izšolal za somelierja. S sestro Uršo prijazno sprejmeta vsakega gosta ter mu ponudita dobrote, ki so tisti dan na jedilniku. Jedilnik nikakor ni stalnica. Menja in spreminja se skupaj z letnimi časi. Njihova kreativnost pa se ne konča na njihovi njivi, vrtu ali sadovnjaku, sosedovem hlevu temveč se nadaljuje po prostranih gozdovih in travnikih. Je bogastvo narave v vsej svoji moči na krožniku, ki je narejen z ljubeznijo ter spoštovanjem vseh generacij, ki so ustvarile zgodbo gostilne Repovž.

Foto: Matevž Kostanjšek

________________________

Povzeto po članku NA NOŽ, revija Goodlife, marec 2018

 

________________

Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:

__________

NOVO!!!

Brezplačno si naloži ali prelistaj posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.

______________________

Če si že tukaj, preberi še…