Na madžarskem trgu Bizottság na Szentendreju je letošnje poletje zaživela začasna javna skulptura Izgubljeni astronavt. Astronavt predstavlja občutek, ki ga vsak posameznik vsaj enkrat v življenju doživi: občutek izgubljenosti in nezmožnost najti svoje mesto na svetu.

EVP6229-s-59e7550053e09__880

Čeprav se občasno želimo ustaliti, vseeno še vedno naprej iščemo naše mesto na svetu, ta proces pa je brezkončen.

Umetnik Robotto je sam zapisal, da je dobil navdih za stvaritev Izgubljenega astronavta iz lastnih izkušenj. ”Po diplomi na Univerzi za likovne umetnosti leta 2012 sem se počutil, kot da moram videti svet, zato sem se preselil v London, v neznano. V dveh letih, ki sem jih tam preživel, sem se pogosto ustavil in se vprašal: Zakaj sem tukaj in kaj sledi? Končno sem se vrnil na Madžarsko in na nek način sem spet našel svoj dom.

EVP6248-s-59e75507c59d1__880

Skulptura prav tako išče svoj prostor na svetu, vendar pa istočasno človeku postavlja vprašanje: Kje je dom, kaj naredi dom dom? Danes je v času množičnih migracij – bodisi zaradi vojne bodisi v upanju na boljše življenje – prav to vprašanje bolj aktualno kot kdaj koli prej. Vsak se znajde v položaju, ko se ustavi in vpraša: Kaj sledi? Astronavt lahko simbolizira Madžare, ki živijo v tujini in se velikokrat počutijo kot brezdomci. Generacija Y, ki ji tudi jaz pripadam, se lahko z Izgubljenim astronavtom popolnoma poistoveti, saj ta predstavlja neskončno samoodkrivanje. Čeprav se občasno želimo ustaliti, vseeno še vedno naprej iščemo svoje mesto na svetu, ta proces pa je brezkončen.”

Vir: Boredpanda

______________________

PREBERITE ŠE: