Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv proizvajalca

Pionirske, praktične, natančne: Hamilton je kombinacija švicarske natančnosti in ameriškega duha za ustvarjanje vsestranskih ur za ljubitelje in posameznike s slogom. Ure Hamilton imajo dolgo zgodovino in več mejnikov, ki so vsi prispevali, da je ta znamka mednarodno priznana še danes.

Znamka Hamilton ima korenine v ZDA, kjer je bila v Lancastru v Pensilvaniji ustanovljena daljnega leta 1892. Tam je bila tudi prva tovarna, ki je izdelovala najnatančnejše časomere prvih 111 let svojega življenja. 

Hamilton je svoje ime prvič unovčil v zgodnjih dneh ameriških železnic. Ko je država zgradila ključno infrastrukturo, je Hamilton začel dobavljati natančne ure, ki so prispevale k preprečevanju in zmanjševanju nesreč s sinhronizacijo časa na tirnicah.

Sinonim za svet letalstva

Leta 1918, ko se je razvijalo letalstvo, je Hamilton začel meriti čas neba in te ure so pomagale pravočasno dostavljati letalsko pošto ZDA od obale do obale. Od takrat je znamka Hamilton sinonim za svet letalstva.

Inovativnost je bil eden od mejnikov Hamiltonovega uspeha z velikimi dogodki, ki so se pojavili sredi 20. stoletja in so za vedno spremenili svet urarstva. Leta 1957 je Ventura postala prva električna ura na svetu, ki jo napaja baterija, Pulsar, prva digitalna LED ura na svetu, pa ji je sledila leta 1970. Od leta 2011 Hamilton skupaj z ETA proizvaja lastne mehanizme, ki omogočajo podaljšano rezervo moči do 80 ur, in ki ga vgrajujejo v določene kalibre, hišne mehanizme.

Filmska blagovna znamka

Že skoraj 90 let je Hamilton zaradi tesne povezanosti s Hollywoodom znan tudi kot filmska blagovna znamka. Ure Hamilton so se na filmskem platnu prvič pojavile leta 1932 v filmu z Marlene Dietrich ‘Shanghai Express’. Leta 1951 so te ure že igrale glavno vlogo v velikem hollywoodskem filmu ‘The Frogmen’. Deset let pozneje se je Ventura pojavila na zapestju megazvezdnika Elvisa Presleyja v glasbeni komediji ‘Blue Hawaii’. Ure Hamilton so se od takrat pojavile v več kot 500 celovečernih filmih, vključno z nedavnima uspešnicama Interstellar in The Martian, vedno pa jih izberejo oblikovalci produkcije. Ne gre pa pozabiti niti na svetovno uspešnico v nekaj nadaljevanjih – Možje v črnem, kjer so se na zapestjih Willa Smitha in Tommyja Lee Jonesa kot del uradne uniforme svetili modeli Ventura.

Od leta 1974 je Hamilton del skupine Swatch in leta 2003 sta se sedež in proizvodnja preselila v središče urarske države v Biel v Švici. Ure Hamilton imajo zdaj prestižno oznako Swiss made, a je Hamilton še vedno Američan po srcu, tako kot je bil, ko je bil ustanovljen v Pensilvaniji leta 1892.

Nekateri modeli prefinjenih ur znamke Hamilton so v poletni akciji tudi 50-odstotno cenejši (www.slowatch.si).