Foto: Pixabay

SO ALI NISO?

Na Zemlji živi kar precej skupin živali. Tiste, ki jih je na milijone, tiste, ki so resno ogrožene, in tiste, ki so na žalost že izumrle. Ampak! Poleg teh bi lahko v eno skupino uvrstili še nekaj živali. Tiste, o katerih je znanih izjemno malo podatkov, saj jih je zelo težko opaziti. Kaj torej lahko služi kot predmet raziskovanja teh živali? Pripovedovanja redkih očividcev, naključni posnetki in izjemno redke fotografije. Pripravite se, da na svoj seznam poznavanja zemeljske favne uvrstite 5 novih, izjemno redkih in skrivnostnih živali.

BRITANSKA VELIKA ČRNA MAČKA

Več kot petdesetkrat so jih opazili na majhnem območju podeželskega dela Velike Britanije, čeprav Otok ni ravno območje, kjer bi lahko redke živali iskali, ali bolje rečeno, sploh našli. Medvede in volkove so namreč z divjim lovom iztrebili že dolgo časa nazaj. Pa vendar, v preteklih letih je bilo na podeželju zabeleženih več kot 1000 opažanj ali srečanj velike črne mačke. Imenujejo jih ABC mačke (Alien Big Cats), fantomske mačke, skrivnostne mačke, pa tudi panterji, pume ali kar črne mačke. Mačke so pogosto povezane z napadi na domače živali, enkrat naj bi napadle celo dečka. Od kje pa so prišle? Strokovnjaki so prepričani, da so to divje mačke, ki so jih po državnem zakonu o domačih živalih izpustili nazaj v divjino.

big-cat-195776_960_720

JETI

Jeti ali strašni snežni mož je del nepalske ljudske folklore že stoletja. Leta 1953 je na vzponu na Mount Everest odtis velike šape našel Eric Shipton, ki je odtis tudi dokumentiral. Fotografija je bila predmet polemik, saj so nekateri zagovarjali, da pripada jetiju, spet drugi pa, da je to le odtis živali, ki se je zaradi topljenja snega raztegnil. Od takrat naprej je bilo zabeleženih veliko opažanj velikega belega snežnega bitja v različnih delih Himalaje.

4628483486

Šapa jetija, Eric Shipton

NORVEŠKI GORSKI TROL

Trol je človeku podobno bitje, ki živi v gozdnih jamah in gorah, v rasti pa doseže res izjemno višino. Pravijo, da je nevaren človeku, ob udarcu pa se spremeni v kamen. Tak opis trola živi v ljudski folklori Norveške že stoletja. Menda so stoletja nazaj posamezniki, ki so bili nasilni in se niso znali vključiti v družabno življenje, odhajali živet v odročne gozdove ali gore, od tu pa naj bi nekako nastali troli. Leta 1942 je letalo posnelo najbolj znano sliko domnevnega trola.

700_52ee57ecf264d74a148402648d86363b

Letalski posnetek domnevnega trola

MORSKI FOSIL

O tej živali je znanega in jasnega zelo malo, kjer so jo opazili le nekajkrat. To jo naredi eno izmed najbolj neraziskanih morskih živali. Tako skrivnostna, pa tako popularna živalca! Velika je od 15 do 21 cm, pokrita pa je s školjko, poraščeno z dlakasto povrhnjico. Fosile te vrste je prvi odkril  John Lightoof leta 1786. Kar je še bolj fascinantno kot njihovo redko pojavljanje je dejstvo, da so te živali v bistvu živi fosili – skoraj povsem enake so ostale milijone let, 500 milijonov let, če smo natančni. Čeprav so na Zemlji že tako dolgo, pa sta jih prvič opazila šele Bruce Saunders in Petr Worndl najprej 1984 in še enkrat leta 1986, ko sta plula po morju okrog otoka Papue Nove Gvineje. Prepričana sta bila, da je vrsta tik pred izumrtjem, ampak ni bilo tako! Leta 2015 je starodavno morsko skrivnost ponovno opazil še en znanstvenik. Odkril je, da so te živali omejene na življenje v izjemnih globinah, ne morejo pa preživeti v toplih vodah.

nautilus-1633615_960_720

DINOZAVRI!

Dejstvo, da so na isti Zemlji, na kateri danes živimo mi, nekoč živeli dinozavri, je težko predstavljivo. Še težje predsavljivo pa je dejstvo, da naj bi nekaj teh izjemnih živali živelo še danes! Nekateri kriptozoologi so prepričani, da dinozavri še vedno živijo v najbolj odročnih gozdovih osrednje Afrike. Prepričanja niso podprta zgolj z ugibanji, pač pa tudi z opažanji očividcev, večinoma tamkajšnjih domorodcev. Opazili naj bi dinozoavra iz rodu bambiraptorjev, ki je živel v dolini Konga. Nosorogu podobnega dinozavra so opazili v drugem delu Afrike, nekje okrog ekvatorja.

dinosaurs-958011_960_720

________________

So vas neverjetne živali navdušile? V spodnjih člankih smo pisali o bolj znanih živali, a še vedno zanimivih. Preklikajte se skozi.

PANDE

PINGVINI

STRUPENE

SAFARI

ZAVETIŠČE