DUNAJSKI DEČKI S PERJEM IN ČOPKI

Pingvini z Madagaskarja, Vesele nogice … Ste si kdaj ogledali kakšen film navihanih in nerodnih malih živali, ki jih obožujejo množice po celem svetu? Nekatere njihove vrste so močno ogrožene, a imajo zahvaljujoč enemu živalskemu vrtu precej svetlo prihodnost.

ZA PANDAMI PINGVINI!

V dunajskem živalskem vrtu je spet veselo! Po rojstvu mladih pandic so se tokrat razveselili mladičkov  ogroženih skalnih pingvinov, ki so na svet privekali po približno 33 dneh valjenja. Za vseh 11 mladičkov skrbita starša, ki jih izmenično grejeta s svojim puhastim kožuščkom in hranita z vnaprej prebavljeno hrano.

pa_felsenpinguin2_2017_animal_detail_801

NAJVEČJA KOLONIJA PINGVINOV NA DUNAJU

Vzreja v živalskem vrtu je zelo pomembna, saj so razmere v naravi zelo žalostne. “Severni skalni pingvin gnezdi na otokih okrog otoka Tristan da Cunha v južnem Atlantiku in je zelo ogrožen. Glavni vzroki za to so čezmerni ribolov, onesnaženost morja in tudi podnebne spremembe,” je povedala direktorica živalskega vrta Schönbrunn, Dagmar Schratter.

Za vseh 11 mladičkov skrbita starša, ki jih izmenično grejeta s svojim puhastim kožuščkom in hranita z vnaprej prebavljeno hrano.

Trenutno v evropskih živalskih vrtovih živi le 96 skalnih pingvinov, njihova največja kolonija 45 pingvinov pa se nahaja prav v domu na novo izleženih dunajskih malčkov. Ker predstavlja edini živalski vrt na svetu, kjer vsako leto s simulacijo svetlobnih in podnebnih sprememb njihovega okolja uspešno vzrejajo tovrstne živali, vodijo tudi program EEP, kjer oddajajo mladičke teh rumenočopkastih živali v ostale vrtove, in tako pomagajo pri ohranitvi njihove pasme. Od leta 2004, ko so odprli polarij, so oddali že 41 malčkov.

———–

Logo_Tiergarten_Schönbrunn.svg

Dunajski živalski vrt je odprt vse dni v letu. Od aprila do septembra od 9.00 do 18.30. Cena vstopnice je 18,50 evra, za mladino 9 evrov, za otroke do šestega leta pa je vstop brezplačen.

Vse informacije dobite na njihovi spletni strani – tudi v slovenskem jeziku.

www.zoovienna.at/sl

 

 

 

______

Bi si ogledali še kakšen članek o prikupnih živalih? Prebrskajte med naslednjimi povezavami!

Screen Shot 2017-04-22 at 20.38.57

Screen Shot 2017-05-07 at 14.57.49

Screen Shot 2017-04-22 at 20.39.32