Foto: Mic Melanšek in Katja Stojilkovski (povsodjelepo.com)

”Saj poznaš občutek, ko imaš vsega dovolj, ko potrebuješ nekaj časa samo zase, ko bi res, res, res rad izklopil telefon in verjel, da se kljub temu svet ne bo porušil. Morda potrebuješ preprosto le tišino, morda bi rad že kočno zaključil s pisanjem diplomske naloge, morda bi se rad igral Tom Hanksa na samotnem otoku.

Ko boš naslednjič obdan s temi mislimi, poglej tale seznam 6 krajev, ki sva ga pripravila ravno za te emergency situacije (in dodala še sedmega!). Pri njihovem izboru sva upoštevala predvsem to, da so dovolj (vsaj nekaj napornih ur z lokalnimi prevozi) oddaljeni od “motečih” dražljajev. Ja, poslovi se od Facebooka. 🙂

1. Neil Island (Andamansko otočje), Indija

niel

Ena cesta, nekaj hiš in božanske plaže. Otok Neil je eden najmanjših otočkov Andamanskega otočja. Nima ne bankomatov ne interneta. Dan boš začel s 15-minutnim kolesarjenjem do lokalne mini tržnice, naročil si boš chai in guli (ocvrto sladko testo) ter poklepetal z domačini. Ko ti bo vroče že res preveč, boš stekel po razbeljenjem snežno belem pesku in štrbunknil v turkizno vodo. Pred večerjo slastnega tuna steaka si boš privoščil še ohlajen kokos in ob 19.00 legel s knjigo v posteljo.

 

Več o najinem oddihu na otočku Neil si preberi tukaj.

2. Bandipur, Nepal

topImage2

Nekje med Kathmandujem in Pokharo te pričakuje ena najlepših gorskih vasic. Ne le da bo občutek lebdenja dajala tišina tlakovane glavne (in edine) ulice, tja te bo ponesel tudi mističen pogled na v meglo in sončne žarke zavite okoliške hribe in vasi. Privoščil si boš skodelico okusnega črnega čaja, v lokalni mini gostilnici še slastne momote in zvečer morda kakšno pivo. Glasba, ki se po ulicah razleže ob večerih, te bo zazibala v novo jutro.

Več o tem, kako sva se midva počutila v Bandipurju, si preberi tukaj.

3. Pai, Tajska

topImage1

Če je edino, čemur dovoliš, da kali tvoj osebni mir, okusna hrana, potem izberi Pai. Je drobno mestece na severozahodu Tajske, ki kljub zajetnemu številu turistov ohranja svojo pristnost, majhnost in dostopnost. Ima vse, kar ponujajo preostali del Tajske (gurmanske obroke, masaže, večerno zabavo), vendar v precej manjši in privlačnejši obliki. Po kosilu se boš vsedel na kolo in že čez slabo urico odprl knjigo v enem izmed okoliških vročih vrelcev.

Kako sva midva doživela Pai, si lahko prebereš tukaj.

Ostale 3 kraje najdeš tukaj!

______________________

Nekatere njune druge zavisti vredne dogodivščine in avanture so skladiščene tudi v predhodnjih zapisih. Oči pa se potepajo popolnoma zastonj in to z enim samim klikom. Izberi sam, kaj bodo odkrile tokrat.