Foto: levstik.si

POHODNIŠKA POT IN SLOVENSKI LITERARNI PROGRAM

»Zjutraj ob osmih odrineva iz Litije, vzemši starikavo babo, da nama je odnašala in pot kazala. Nisva šla zdaj šele prvič v te kraje, ali nikdar še ne po tej poti; bila je tedaj obema neznana.« (Fran Levstik, Popotovanje iz Litije do Čateža)

 

Leta 1858 je slovenski literarni program objavil Fran Levstik, vpletel pa ga je v opisovanje potovanja med Litijo in Čatežem za praznik sv. Martina, ki ga po slovenskem običaju praznujemo 11. novembra. V spomin na to popotovanje se vsako leto, drugo soboto v novembru, organizira pohod po Levstikovi poti, ki nosi ime Levstikovega literarnega programa – Popotovanje iz Litije do Čateža.

litija-stara

Litija

 

SEVERNA IN JUŽNA

Levstikova pot je bila označena leta 1987, študente ljubljanske slavistike pa je po poti takoj naslednje leto peljal profesor književnosti Anton Slodnjak. Označena pot je danes speljana po dveh trasah, severna je dolga približno 22 km, južna pa slab kilometer manj. Izhodiščna točka obeh poti je Litija (Levstikova ulica). Pot je primerna za vsakogar, je pa vseeno potrebna primerna obutev, saj pohod traja kar nekaj časa, dolžina pohoda je odvisna od postankov, ki jih dela skupina, s katero se boste odločili odpraviti na pot. Poti se udeležujejo pohodniki s cele Slovenije, vsem pa je skupno to, da se želijo naužiti še zadnjih jesenskih dni na prostem, v dobri družbi in v lepih krajih.

Anton Slodnjak na popotovanju, najbrž vzpon na Èatežu, 1958, foto Cene Omerzelj

Anton Slodnjak na popotovanju, 1958

SKUPNI CILJ

Po prihodu na cilj si popotniki v dnevnik odtisnejo zadnji žig Levstikove poti (v dnevnik jih nabirajo po celi poti), radi pa se še zadržijo na Čatežu, kjer domačini vsako leto pripravijo prijetno dobrodošlico s kulturno prireditvijo. Letos pohodnike na cilju čaka prireditev Razhodnja, ki se bo začela ob 13. uri.

opis3

Severna pot

KAKO DOMOV?

Od 11. ure dalje, pa potem še skoraj cel dan, vozijo organizirani avtobusni prevozi nazaj v Litijo, kjer se lahko presedete na železniški postaji in pot nadaljujete z vlakom, kot je postala že nekakšna tradiciija popotnikov po Levstikovi poti. Dan tako mine v nekakšnem posebnem vzdušju, zunaj na prostem, ob pestrem kulturnem in zabavnem dogajanju, v družbi prijetnih in veselih ljudi.

Zemljevid_potovanj_od_Litije_do_Cateza

ENA POT, TISOČ ZGODB

Poti se udeležujejo različna društva, ki poskrbijo za pestrost dogajanja na popotovanju. Številna društva vinogradnikov se popotovanja udeležujejo z moštom, ki se je na ta dan po ljudskem prepričanju spremenil v vino, radi pa ga ponudijo tudi mimoidočim popotnikom in se z njimi poveselijo. Vedno se najde tudi kakšna prijetna skupina žensk, ki v nahrbtnikih nosijo okrepčila iz domačih peči, da se skupinica popotnikov lahko okrepča. Študenti ljubljanske slovenistike na postajah prebirajo odlomke Levstikovega Popotovanja iz Litije do Čateža. Društva različnih glasbenikov med potjo skrbijo za veselo in razigrano glasbeno podlago. Za vsakega se torej najde nekaj, vsako leto pa ena pot napiše na tisoče različnih zgodb.

 

_________

PREBERITE ŠE: