Sredozemski okusi ob vinih Nero di Troia, Primitivo Puglia in Chianti Riserva.

Piše: Mira Šemić, vinska akademkinja, foto: Adobe Stock

Apulija je ena od dvajsetih italijanskih dežel, ki jo še najlažje prepoznate na zemljevidu. Umeščena je na peto apeninskega škornja. Dolga, razpotegnjena na kar 450 kilometrov, je dežela sonca, bogate zgodovine, čudovite arhitekture ter odlične hrane in vina.

Od Grkov in Rimljanov so to obmorsko deželo naseljevali različni narodi in za sabo puščali raznovrstne vplive, ki so opazni na vsakem koraku. Veliko je majhnih, belih mest, bogatih s cerkvami, palačami in mogočnimi utrdbami. Od slikovitih mest so najbolj znani Bari in Brindisi, ki sta bila zasnovana še v času rimskega imperija, lepo mestece Alberobello s kamnitimi stožčastimi hišami, ki jih imenujejo trulli, ter Lecce z ekstravagantnimi baročnimi hišami.

Razcvet je tej deželi prineslo 21. stoletje. Zaradi odličnega podnebja, visokih temperatur, vetra, ki vedno pihlja z morja, in rodovitne zemlje, ima Apulija vse pogoje za bogato pridelavo. V nepreglednih oljčnih nasadih je pridelanega več kot 40 odstotkov vsega olja v Italiji. Približno 110.000 hektarov vinogradov daje 9,5 milijona hektolitrov vina, s čimer se Apulija uvršča na drugo mesto po količini med vsemi vinorodnimi deželami Italije, takoj za regijo Prosecco v Benečiji. Veliko sonca in visoke temperature bolj ugajajo rdečim sortam, kot so negroamaro, primitivo ali nero di troia. Te zavzemajo 80 odstotkov vseh vinogradov. Od belih sort so znane verdeca, ano, bombino bianco, greco bianco. Sveži veter z morja zrači vinograde in ohlaja grozdje ter ga tako ohranja zdravega. Šele sredi 20. stoletja so začeli svoje vino tudi stekleničiti in ga na trg pošiljati kot vino iz Apulije. V zadnjih 20 letih si zelo prizadevajo, da bi starim sortam grozdja dali novo veljavo.

SREDOZEMSKI OKUSI

Kulinarika Apulije je ognjemet sredozemskih okusov. Imajo vse: bogato morje ponuja velik izbor rib in morskih sadežev – mesto Taranto je največji proizvajalec gojenih školjk, ki so stalnica na krožnikih – ter vrhunsko zelenjavo, šparglje, paradižnike, jajčevce, artičoke, olive in vse vrste agrumov. Gozdovi jim zagotavljajo gobe, zelišča in vrhunsko divjačino. Iz Apulije izvira znameniti sir burrata, sestavljen iz mozzarellinega mošnjička, polnjenega s kremno mešanico nekuhane skute in sveže smetane. Ta prvovrstna delikatesa je nastala leta 1956. Morski krožniki so raznovrstni; ne samo pečene ribe, odlične so tudi ribje enolončnice, pripravljene iz najmanj sedmih vrst rib in rakov ter s paradižnikom, čebulo in baziliko, in dušena hobotnica v pekaču iz terakote, ki jo imenujejo pignata octopus. Panzerotti baresi je ocvrto testo v obliki črke D, polnjeno z mozzarello, olupljenimi paradižniki in sirom pecorino. Tiella alla barese je zloženka, pripravljena v pečici, sestavljena iz več slojev krompirja, školjk, paradižnika, riža in ovčjega sira. Preprosta jed, ki očara in je odlična podlaga za izvrstna domača vina. Testenine, ki spominjajo na majhna ušesca (orecchiette), ponudijo s cime di rapa – zelenjavo, podobno brokoliju – s sardinami, česnom in malo pekočega čilija. Obvezno je treba poskusiti sardele ali druge majhne ribe, ocvrte in s kruhovimi drobtinami, žafranom in vinskim kisom zložene v sode iz kostanjevega lesa, ter focaccio barese (iz Barija), ki je kot nekoliko debelejša pica s češnjevim paradižnikom in olivami.

MESNE JEDI OB IZBRANIH VINIH

Zelo veliko je tudi mesnih jedi, jedi iz polžev ali divjačine, ki so odlične s kozarcem nero di troia – rdečo sorto vina, ki je od 19. stoletja zelo razširjena na severu Apulije. O izvoru sorte ni veliko znanega. Ena od legend pravi, da so trto prinesli grški priseljenci, ki so to področje naselili po padcu mitske Troje. Razširjenih pa je tudi veliko drugih razlag, a niti ena ni potrjena. Sorta je znana kot uva di troia – črno grozdje. Zaradi svojih lastnosti se je veliko uporabljala kot dodatek drugim sortam, da bi okrepili sadne arome, barvo in tanine v vinu. Na prehodu v 21. stoletje je sorta končno postala znana kot vrhunska. Vinogradniki so zmanjšali donose, izbrali boljše klone sorte in z daljšim zorenjem v lesu ne samo omehčali tanine, temveč omogočili razvoj dodatnih čudovitih arom in okusov.

Odlično vino nero di troia letnik 2020 iz kleti Duca di Sasseta trgovec Lidl ponuja po odlični ceni, kakor tudi vini Primitivo Puglia in Chianti Riserva. Ko vino nalijete v kozarec, vas očara globoko rubinasta barva, aroma prezrele borovnice, vijolic, višnje, robide, suhe slive, temnih rozin, likoricije, čokolade … Iz minute v minute vas bodo presenečale vse bogatejše zaznave. Vino je suho, sočno, polnega okusa, mehke svežine in zrelih, ok- roglih taninov. Alkohol je odlično vpet in dolg, žametast, bogat pookus traja in traja. Vino kar kliče po naslednjem požirku. Privoščite si ga ob kateri od tipičnih apulijskih jedi ali popečenih jajčevcih, pršutu, mesnih testeninah, mesu na žaru, pečeni raci, jagnjetini … Zaradi mehkih taninov je odlično tudi ob zorjenem ovčjem siru.