Jedi v Gostilni pri Lojzetu so po besedah chefa Tomaža Kavčiča zelo povezane z lokalno vipavsko in primorsko tradicijo ter letnimi časi.
Piše: AoČ . Foto: arhiv Gostilne pri Lojzetu
Ocenjevalci spletnega mesta Miha First, ki ocene gostiln in restavracij med drugim objavlja na svojem kulinaričnem blogu mihafirst.si, je objavila lestvico najboljših slovenskih gostiln v letu 2024.
»V zadnjem času so nekateri, ki so prisegali na sodobno avtorsko kuhinjo in s tem celo malce pretiravali, začeli verjeti v preprosto domačo hrano in, jasno, nekateri, ki so pred tem verjeli v tradicionalno slovensko hrano, postajajo modernejši,« so zapisali na mihafirst.si in poudarili, da ocenjevalno ekipo celo bolj kot vsak dan novi recepti in dvomljive ocene dobro plačanih mednarodnih strokovnjakov zanimajo prijazni lokali z uigranimi natakarji in bogatimi, ne predragimi vinskimi kartami.
Za zmagovalko, Gostilno pri Lojzetu, ki jo vodi kuharski kreativec Tomaž Kavčič in eden pionirjev sodobne slovenske gastronomije, ki ima poleg gostilne še svoj džin, božični kolač in svojo penino, hrano pa na lepem gričku nad Vipavsko dolino streže zapakirano v degustacijske menije, ki stanejo od 70 do 125 evrov na osebo (brez pijače), so zapisali, da je “avtorska kuhinja, včasih celo kuhinja spektakla, ki se ne zadovolji zgolj s šokiranjem gostov, temveč ponuja samosvoje recepte in največkrat bogate sestavine. Jedi so zelo povezane z lokalno vipavsko in primorsko tradicijo ter letnimi časi, nekatere ostajajo na jedilnem listu desetletje in več, druge zgolj kakšno sezono.”
Lestvica najboljših slovenskih gostiln:
1. Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono
2. Gostilna Repovž – Šentjanž
3. Restavracija Cubo – Ljubljana
4. Ošterija Debeluh – Brežice
5. Hiša Franko – Kobarid
6. Restavracija Pavus – Laško
7. Restavracija Dam – Nova Gorica
8. Gostilna Danilo – Reteče pri Škofji Loki
9. Grič – Šentjošt
10. Čompa – Ljubljana