Foto: Google

V razmerju ali ne, valentinovo nikakor ni izgovor za pretirano obdarovanje in tuširanje svoje boljše polovice s takšno količino pozornosti, kot da je preostalih 364 dni v letu čez noč izginilo s koledarja. Prav tako ni opravičilo za samopomilovanje in sitnarjenje, da je razlog vašega samskega statusa definitivno tiha zarota nasprotnega spola. Zmeraj lahko najdemo zdravo sredino, čeprav so vse ljubezenske stvari po navadi težko povezane z najbolj logičnim razmišljanjem. Definitivno pa so velikokrat povezane z vinom. Pa ne vedno v zmerni količini. Nič hudega. Le mirno odkorakajte do hladilnika, odprite tisti Chardonnay, ki ga hranite za ”posebne” dogodke, kar po navadi pomeni torkov večer, se zleknite na kavč in sprostite ob branju naših desetih presenetljivih in nenavadnih dejstvih o valentinovem dnevu. Čin!

1. ”VEDNO TVOJ, VALENTIN”

Najbolj znana zgodba o nastanku valentinovega pravi, da je rimski vladar Klavdij II. med vojno svojim možem prepovedal, da se poročijo s svojimi ljubljenimi. Škof Valentin pa se kljub temu ni oziral na Klavdijevo prepoved in poroke vseeno opravljal naskrivaj, vse dokler ni novica o škofovih skrivnih delovanjih prišla do Klavdijevih ušes. Slednji ga je brez milosti vrgel v ječo in ga usmrtil. V zadnjih urah svojega življenja je škof ječarjevi hčeri v pismu izpovedal svojo ljubezen ter ga podpisal z besedami “Vedno tvoj, Valentin”.

Saint-Valentinus-449x580

V zadnjih urah svojega življenja je škof ječarjevi hčeri v pismu izpovedal svojo ljubezen ter ga podpisal z besedami ”Vedno tvoj, Valentin”.

2. ŽREBANJE LJUBEZNI

V srednjem veku so mladi možje in dekleta ime svojega Valentina žrebali. Iz sklede so vlekli koščke papirja, na katerih so bila napisana imena, ki so jih morali nato nositi pripeta na obleko cel teden, vsem na ogled. Iz tega tudi izhaja pomen frazema ”nositi srce na dlani”.

CbEWZBaWIAEJhM9

3. ”ZATE, DRAGA.”

73 odstotkov ljudi, ki kupijo rože za valentinovo, so moški, le 27 odstotkov predstavljajo ženske.

18190777_l

4. ČOKOLADA NA POMOČ!

Zdravilci 19. stoletja so svojim pacientom svetovali redno uživanje čokolade. Ta naj bi ozdravila hrepenenje po nesojeni ljubezni.

LINDT_chocolate_pioneers_8.1__1_

5. SLADKI GREH

Več kot 35 milijonov bonbonier srčaste oblike bo prodanih za valentinovo.

130213163201-flower-candy-horizontal-large-gallery

6. NAJVEČ VOŠČILNIC JE ZA …

Največ voščilnic za valentinovo prejmejo učitelji, sledijo jim otroci, mame, žene, ljubice in hišni ljubljenčki.

valentine_s_2822154b

7. AMORE, MIO

Vsako valentinovo italijansko mesto Verona (mesto Shakespearove Julije in Romea) prejme okoli 1000 pisem, ki so namenjena Juliji.

15140490

8. ”OD MENE ZA MENE”

15 odstotkov žensk za valentinovo pošlje šopek rož samim sebi.

image

9. RDEČA, BARVA LJUBEZNI

Rdeča vrtnica je bila najljubša roža Venere, rimske boginje ljubezni.

Venus

10. ”BI SE POROČILA Z MANO?”

220,000 je povprečno število zarok za valentinovo.

 valentines-day-proposal

_______________

 Prodajne statistike pravijo, da približno trije odstotki lastnikov živali namenijo darilo za valentinovo svojim ljubljenčkom. Podpiram in se pridružujem.