Foto: Žiga Intihar in shutterstock

 

Razmišljal: Anton Majhen

REŠITEV JE V ZADRGI

ANTON MAJHEN – analitičen in duhovit. Je psihoterapevt in mentalni trener. Po športnem prepričanju pa mojster borilnih veščin, učitelj smučanja, teka na smučeh, plavanja in potapljaški inštruktor. Njegova modrost je zahtevno preprosta in preprosto zahtevna.

Rešitev je v zadrgi, ki se mora odpirati in zapirati, je moj običajni odgovor na večino vprašanj, ki jih name naslovijo kolegi, ki se delajo, da ne vedo, da se mi pravzaprav ne da preveč razmišljati in da so o teh vprašanjih razmislili že drugi, in to bolj inteligentno od mene. Tak odgovor zato, ker se tudi njim zdi, da je potem vse jasno. In je mir. In življenje lepo teče dalje.

»V resnici se mora zadrga skozi življenje odpirati in zapirati, da opravlja svojo funkcijo.«

Anton Majhen

Anton Majhen

OSU JE OSU, ČEPRAV JE BOGA NOSU

Zadnje čase pa me kolegi, ki vedo, da nikomur več ne verjamem, odkar sem sebe ujel na laži, dregajo pod rebra za obračun z novodobno psihologijo, guruji in starim slovenskim pregovorom Osu je osu, čeprav je boga nosu. Uspeh je namreč novodobni bog, ki ga vsi častimo, in simptomatično je večina novih gurujev, ki prodaja svojo teorijo uspeha, uspešna nikjer drugje kot v prodajanju svoje teorije uspeha. Ta bog pa, kot vsak drug, seveda terja vero vanj.  Na prvi pogled se zdi preprosto pokazati s prstom nanje. Pa je v resnici tako preprosto? In kako naj se tukaj rešim z zadrgo?

MORATE MI VERJETI

Pred nekaj leti sem poslušal sklop stanfordskih predavanj na temo »hacking consciousness«. Vsebina predavanj je bila zavest s perspektive kvantne fizike in fiziologije ter Vede. Vsi profesorji so bili tudi precej dobro uvedeni v transcendentalno meditacijo, z doživljanjem čiste zavesti (samadhi) in enosti so tudi referirali ključno enakost kot istost med kvantno fiziko in zavestjo. Briljantni profesor Tony Nader, ki svoja predavanja usmeri v eludacijo »težkega« problema zavesti, eno izmed predavanj konča z »morate mi verjeti«. Ultimativni znanstveni dokaz je torej vera v njegovo osebno izkušnjo. To stičišče vere z znanostjo je na prvi pogled paradoksalno.

Ker se mi je že zareklo z zadrgo, si pomagajmo s preprosto predstavo, da je ta proces pravzaprav zadrga. Na eni strani zadrge postavimo Einsteina z mislijo, ki bi bila lahko imperativ znanosti. »Nešteto preizkusov ne more dokazati, da imam prav, en sam pa, da se motim.« Na drugi strani pa »nešteto preizkusov ne more dokazati, da se motim, en sam pa, da imam prav«, ki bi bil lahko imperativ vere. Voziček zadrge pa je stičišče. Če predpostavimo, da je res skoraj polovica raziskav v psihologiji neponovljiva, potem je zadrga polovično odprta na tem področju. Na splošno lahko rečemo, da se industrija znanosti giblje okoli polovice.

»Pravi verniki smo namreč ateisti, ki drvimo mimo cerkva na seminarje.«

M_shutterstock_412772299

MRTVAŠKI PLES V MASKAH

Kako pa pride do radikalnega zaprtja te zadrge v življenju, pojasnjuje zgodba antropološke odprave v gozd Nove Zelandije. Poizkušajo priti v stik s plemenom, ki naj bi izvajalo grozovit mrtvaški ples v maskah. Ko jih najdejo, jim razložijo svoja pričakovanja in naslednje jutro ga pleme tudi izvede. Odprava se z videnim zadovoljna vrne v civilizacijo in napiše poročilo. Za tem pride v stik s plemenom druga skupina in razvije vsebinski dialog z domačini. Ti jim razložijo, da je že pred njimi prišla skupina, ki je želela videti mrtvaški ples. Ker so jim želeli ustreči, so si vso noč izmišljevali ples, ki bi jih zadovoljil. Druščina tako ni dobila vpogleda v resnično kulturno proceduro, temveč, kakor pravi Slavoj Žižek, v improvizirano upodobitev lastnih želja.

Verjetno smo že ugotovili, da si moramo nujno dvigniti samozavest. Nekaj več kot 90 odstotkov nas namreč misli, da je nadpovprečnih. Recimo v prometu. Samo želeti si moramo in verjeti vase in priti na seminar. Novodobni guruji imajo veliko neprespanih noči, da nam pripravijo uprizoritev naših želja. Za to nam upravičeno veliko zaračunajo. Pravi verniki smo namreč ateisti, ki drvimo mimo cerkva na seminarje. Zato se tukaj čisto na mestu zdi opozorilo: »Pazi, kaj si želiš, ker boš to tudi dobil.«

V resnici se mora zadrga skozi življenje odpirati in zapirati, da opravlja svojo funkcijo. Pravi problem je samo, če se zatakne.

_______

Povzeto po članku Um-na-kolo, revija Goodlife, junij 2017

Screen Shot 2017-07-18 at 1.15.29 PM

 

_______

PREBERITE ŠE DRUGE KOLUMNE: