SVET V ENI SAMI DRŽAVI

Dežela tisočerih možnosti ponuja vse, zato se za še tako petičnega in izbirčnega popotnika najde nekaj, ki mu bo spodneslo tla pod nogami, po vrnitvi domov kratilo spanec in se mešalo v prijetne sanje. Če boste kje na svetu lahko zadihali raznolikost, bo to zagotovo na Novi Zelandiji. Naravni raj se materializira v mogočnih gorah, pravljičnih jezerih, brzečih rekah in svežih fjordih. Pa v veličastnosti vulkanov, nepreštevnosti otočkov in nepopisni lepoti obalnih zalivčkov. Ves naravni raj naseljujejo prav rajska bitja – najbolj nenavadna sta kakapo in kiwi, ki domujeta samo na tem koščku zemeljskih nebes.

Če bi zemeljsko oblo začeli vrtati v Sloveniji, bi na plano prišli sredi Avstralije, ki jo sestavljata dva velika otoka – Severni in Južni – in nešteto majhnih otočkov. Lahko pa čudovito naravo, srečne Maore, bogato kulturo in neštete priložnosti za avanture obiščete z letalom iz Avstralije, od katere je Nova Zelandija oddaljena 2.250 km.

STOPNICE DO NEBES PO NOVOZELANDSKO

Po stopnicah življenja se (menda) pride do nebes, po vrvenem mostu pa v modri raj. Do vrvenega mostu, ki prečka reko Makarora, pridete po malce daljšem sprehodu čez neokrnjene gozdove, po katerih veter šumi starodavne pesmi staroselcev in listje pod podplati šumi na poseben način. Precej adrenalinska in majava izkušnja prečkanja vrvenega mostu vas bo na cilju pustila še bolj majavih nog kot majavi most. Modrina, ki je v kristalni čistoči utekočinjena v Modrih bazenih, ima čarobno moč. Kakšno? Ob pogledu nanje vam čeljust potegne do tal, pospeši srčni utrip na nore obrate in vas popolnoma sezuje.

ZRCALCE, ZRCALCE, NOVOZELANDSKO, POVEJ …

… kje najlepše jezero leži v deželi vsej. In zrcalcu se nekaj zatakne v grlu, ker dežela veselih in glasnih Maorov skriva prave jezerske bisere. Potem se zrcalu le razveže jezik in razkrije male, velike, gorate, nižinske, vulkanske in tiste kristalno čiste vodne zaklade. Najbolj zrcalno od vseh je gotovo Zrcalno jezero v Nacionalnem parku Fiordland. Obdaja ga mogočen bukov gozd, ki pričara tisti pravi »za devetimi gorami in devetimi vodami« pogled. Enega takih, ki vas bo dolgo po vrnitvi domov lovil v sanjah.

NI VSE ZLATO, KAR SE SVETI

Svetijo se tudi novozelandske podzemne jame. Kar nekaj je takih, ki jih naseljujejo majhne žuželke, podobne kresničkam, in bleščeče razsvetljujejo strope jam. V nekaterih od njih so si poti poiskale reke in poniknile v miren jamski svet. Ene najlepših so zagotovo jame Waitomo, ki se skrivajo na Južnem otoku blizu Aucklanda. Tisočero majhnih svetlečih bitij razsvetljuje jame, ki jih lahko raziskujete v zibajočem zavetju čolna. V mir svetlečih jam se lahko podate z izkušenimi jamarji, ki vas bodo skupaj s čarobno svetlobo popeljali po mirni gladini podzemnih rek. Lahko pa se odločite za bolj adrenalinsko spoznavanje bleščečega podzemlja in izkusite tako imenovani Black water rafting. V popolni temi, na določenih koščkih rasvetljeni z majhnimi žuželkami, vas po vodni gladini pelje gumijast obroč. Za razliko od rafta se ta zrine v majhne zavoje, ki jih reka dela pod zemljo. Pa poskakuje po kamnih. Pa zavija v ovinkih. Še ena novozelandska izkušnja, ki bo adrenalin po žilah pošiljala še dolgo po tem, ko boste že zdavnaj razpakirali kovčke in s podplatov otresli novozelandsko zemljo.

Foto: Pixabay in Flickr


_______________

NARAVNI RAJ, KI SE MATERIALIZIRA V MOGOČNIH GORAH, PRAVLJIČNIH JEZERIH, BRZEČIH REKAH IN SVEŽIH FJORDIH. TO JE SAMO NEKAJ KAR TI NOVA ZELANDIJA PONUDI.

NAJ TE NAVDUŠI DEŽELA GOSPODARJA PRSTANOV, POTEM PA TE KOMPAS ODPELJE ŠE NA… OH, AH, AAA,… KRIŽARJENJE PO FIDŽIJU.

_________

 

Če te je navdušil novozelandski naravni raj, poglej še ..