Foto: arhiv gosta in shutterstock

DOBRO MESTO  – MINSK

Utrinki JANEZA ŠKRABCA

 

Potovati je začel zaradi učenja tujih jezikov, že v osnovni šoli. A že takrat je ob tem z občasnimi deli znal zaslužiti kak dinar. Po gimnaziji se je za tri mesece odpravil v ZDA, kjer je med drugim delal v tovarni. Pravzaprav Janez Škrabec od nekdaj prepleta svojo ljubezen do potovanj s poslom. Pravi, da tako potuje tudi zdaj. »Potovanja so pač moj lifestyle. Tedensko me lahko srečate na Brniku. Če ne bi rad potoval, spoznaval čarov mest in ljudi, če to ne bi bila moja velika vrednota, mi tudi zagotovo ne bi uspelo toliko internacionalizirati Rika.«

Janez Skrabec - Riko Ljubjana, 01.07.2014 Foto: Irena Herak

Janez Skrabec

Ko najde čas samo za ležerno potovanje, to najraje stori s svojo soprogo in včasih tudi s prijatelji. Običajno raje potuje na vzhod kot zahod, a si zelo želi obiskati Argentino, kjer je po vojni živel njegov ded. Minsk nam predstavi zato, ker je zadnjih 20 let njegova stalnica v potovalnih urnikih. Riko ima namreč tu močno predstavništvo. Pravi, da je beloruska prestolnica v tem času doživela pravo renesanso in postala vse bolj privlačna sodobna metropola. 

Minsk

Minsk

Ko pridem v Minsk …

… vedno pomislim, kakšen sprejem naredijo na poti z letališča do mesta brezovi drevoredi. Vsakič znova sem očaran nad njimi. Potem pa si privoščim kavo v svojem stalnem in res čudovitem hotelu Europa.

Hotel Europa

Hotel Europa

Navdušujejo me …

… sodoben utrip mesta, zelene površine, urejenost, prostranost in tudi šarm, v katerem se prepletata severnjaški občutek za red ter slovanska milina in strast. Malo nadležne pa so vsekakor ledene zime. Pogled na zasneženo mesto z nizkim obzorjem je resda romantičen, a najlepše je zagotovo od maja do oktobra.

Minsk

Minsk

Kulturni utrip je živahen …

… bi pa med bogato kulturno tradicijo in ustanovami izpostavil Gledališče Bolšoj Opera in balet, v katerem je vsaka predstava vredna ogleda.

Gledališče Bolšoj Opera in balet

Gledališče Bolšoj Opera in balet

Najhitreje pridete …

… na želeni cilj, če izbirate med taksiji in metrojem. So pa na voljo tudi tramvaji, avtobusi in celo trolejbusi.

Minsk

Minsk

Najraje zavijem …

… v bistro Grand Cafe, ki je po francosko chic, ponudba hrane in vin pa je na zelo visoki ravni. Najboljšo italijansko kuhinjo obvladajo v restavraciji Falcone. Za lokalne jedi pa močno priporočam U Franziska in Kamyanitsa. Gurmanska poslastica so draniki – palačinke iz krompirja z mesom ali brez. Odličen je tudi brezov sok.

Bistro Grand Cafe

Bistro Grand Cafe

Ogledam si …

… TEATR. To je mednarodni gledališki festival, ki predstavlja presek najboljših uprizoritev v regiji. V Riku smo podprli tudi gostovanja SNG Drame. Pred leti so očarali s Ponorelo lokomotivo, lani z Macbethom. Sledim tudi Beloruskemu državnemu komornemu orkestru z dirigentom Jevgenijem Buškovim, ki je leta 2015 navdušil tudi občinstvo Festivala Ljubljana.

Dirigent Jevgenij Buškov

Dirigent Jevgenij Buškov

Sprehodite se …

… po strogem mestnem jedru ob reki Svisloč, obiščite stari del mesta »Troitskoye predmestye«, športni navdušenci ne smete izpustiti Minsk Arene, kjer se je slovenska hokejska reprezentanca lani uvrstila na olimpijske igre leta 2018. Izjemen je tudi cirkus v Minsku, ogled nacionalne knjižnice pa nujen.

Minsk Arene

Minsk Arene

Ruščina in beloruščina …

… sta enakopravna državna jezika. Zaradi razmer polpreteklosti večina uporablja ruskega, čeprav beloruščina v zadnjem času pridobiva veljavo in večjo uporabo. Beloruski jezik povsem razumem, sporazumevam pa se v ruščini.

Nacionalna knjižnica

Nacionalna knjižnica

 

_______

Povzeto po članku Dobro mesto, revija Goodlife, junij 2017

Screen Shot 2017-07-24 at 10.46.06 AM

_______

PREBERITE ŠE: