Foto: Žiga Intihar

Drugi dan SOF-a se je začel z oksimoronom. Zdelo se je namreč, da je celoten festival tako kratek, a kljub temu dolg. Dva dneva sta se mi zdela popolnoma prekratka, da bi se lahko s Kajo naužili vsega sonca, morja, še tako simpatične primorske ‘šprahe’ in kreativnosti, ki jo ljudje na festivalu dobesedno odpošiljajo v zrak. A kljub temu sta dovolj. No, oksimoronu navkljub pa je ena stvar gotova. Drugo leto pridemo spet!

PALAČINKE ZA ZAJTRK IN MOČ ŽENSK

Ker sva se s Kajo malce zakalkulirali, kdaj se začne prvo predavanje drugega dne, najino zbujanje in urejanje poteka zelo hitro tempirano. ”Kaja, takoj bom,” ji zakličem iz kopalnice, medtem ko si apliciram maskaro na trepalnice z eno roko, z drugo pa si poskušam navleči nogavice. Multitasking v vsem svojem sijaju. Ko se tako v desetih minutah urediva, kolikor se človeško urediti da, hitro odletiva na zajtrk, kjer že strežejo vse od umešanih jajc do kosmičev, čokoladnih rogljičev in palačink. Palačinke! Z nutello! Prodano. Po koncu zajtrka, ki bi ga vsak otrok tega sveta opisal kot nebeškega, se odpravim v palačo Kempinski poslušat prvo okroglo mizo dneva, ki jo vodi Igor E. Bergant. Skupaj z vplivnimi podjetnimi ženskami, kot so Ladeja Godina Košir, Tjaša Kolenc Filipčič in Viktorija Radojevič, so se tako pogovarjali o moči žensk v moško dominiranem svetu. Takoj za tem smo pa smo se preselilo v Veliko dvorano, kjer je sledilo kreativno jutro Dietra De Ridderja, ki je publiko popolnoma navdušil z izjemnim predavanjem, ”Kako me je pingvin naučil leteti”.

bergant1

”Po koncu zajtrka, ki bi ga vsak otrok tega sveta opisal kot nebeškega se odpravim v palačo Kempinski poslušat prvo okroglo mizo dneva, ki jo vodi Igor E. Bergant. Skupaj z vplivnimi podjetnimi ženskami, kot so Ladeja Godina Košir, Tjaša Kolenc Filipčič in Viktorija Radojevič, so se tako pogovarjali o moči žensk v moško dominiranem svetu.”

BALKANSKI INAT IN STOJEČA OVACIJA

Po udarnem jutru sta oder zavzela stratega pri družbi Luna/TBWA, Maruša Hrovat in Gϋnther van Lany, ki sta z veliko strastjo do kreativnega procesa učila o pomembnosti prekinitve statusa QUO in razmišljanju izven okvirja. Da pa bosta največje salve smeha in aplavza požela Veselin Vujović in njegov balkanski inat, je bilo skorajda pričakovano. Selektor zmagovalne reprezentance je namreč govoril brez vsakega filtra in izžareval resnično ljubezen do svojega dela, kar bi lahko videl tudi slepec. Ko se je na platnu prikazal posnetek njegovega motivacijskega govora med time-outom, po katerem so naši rokometaši zmagali, je namreč cela dvorana postala vidno vse bolj navdušena, kot da smo ponovno pred zmago. Kot da smo skupaj z njim na finalni tekmi, ko jim je rekel, ”Dajte vse od sebe, igrajte, kot da je to vaša zadnja tekma v življenju!” Po njegovem mnenju je psihološki faktor zelo močan, saj se mora za uspeh dotakniti najbolj globokih kotičkov človeškega telesa. “Poznamo dva načina za izgubiti, eden je, da igraš po svojih zmožnostih, drugi pa, da se predaš,” je resno povedal Vujović. Stara črnogorska filozofija, ki se je drži, se glasi: “Raje umrem na nogah, kot na kolenih.” Zaveda se, da bo prav on tisti, ki bo na koncu kriv ali zaslužen za uspeh, zato stvari brez izjeme vedno dela na svoj način. In prav je tako, rezultati so pravi dokaz.

vujovičč1

“Poznamo dva načina za izgubiti, eden je, da igraš po svojih zmožnostih, drugi pa, da se predaš,” je resno povedal Vujović. Stara črnogorska filozofija, ki se je drži, se glasi: “Raje umrem na nogah, kot na kolenih.” Zaveda se, da bo prav on tisti, ki bo na koncu kriv ali zaslužen za uspeh, zato stvari brez izjeme vedno dela na svoj način.

B-REPORT IN OBJEKTIVNO TOMATO

Po stoječi ovaciji sta nato na vrsto prišli še dve zanimivi predavanji. Najprej smo od Nataše Mohorč Kejžar izvedeli o blagovni znamki in načinu odgovarjanja na posameznikove želje in potrebe, nato pa je z izjemno zanimivim predavanjem, imenovanim Sol, na vrsto prišel strateški direktor McCann WorldGroupa Evrope, Harjot Singh.

Po kosilu smo izvedeli, kdo je najboljši v regiji skupaj s Simono Kruhar Gaberšček in Andrejem Težakom Teškyjem, istočasno pa je v drugi dvorani z Dragom Mlakarjem potekala delavnica Super je, ampak … Na predzadnjem predavanju dneva smo lahko s Tomom Koširjem pogledali inovativne naslovnice Dnevnikove priloge Objektiv, za konec pa smo poslušali še pogovor okrogle mize, kjer so se Drago Mlakar, Janez Rakušček in Uroš Goričan pogovarjali o glavni temi same konference, več oglasov, manj reklam.

Zvečer se je odvila zaključna prireditev s podelitvijo nagrad 26. SOF-a, pozno ponoči pa so se na POP TV zabavi lahko končno sprostili tudi vsi kreativci festivala. Do naslednjič, SOF!

____________________

logo-horizontal