Piše: AoČ . Foto: arhiv Answear

Spletna trgovina z modo Answear je drugič zapored izvedla trajnostni projekt Wear&Share, tokrat v sodelovanju s podjetjem Valtex. Zgodba, ki združuje modo z družbeno odgovornostjo in pozivom po spremembah, je dokaz, da oblačila zlahka dobijo novo življenje. Projektu so se pridružile osnovne šole,  učenci pa so zbrali več kot 16.500 kilogramov rabljenih oblačil.

Z globalnim trajnostnim projektom Wear&Share, ki so ga pri nas izvedli v sklopu vseslovenskega projekta Podari obleko, posadi smreko!, je Answear postal pobudnik, ki s svojim projektom opozarja, da v modi ne gre več le za estetiko, temveč tudi za skrb za okolje. Osnovna ideja projekta je omogočiti, da stara, a še vedno uporabna oblačila, ki morajo biti čista in lepo ohranjena, dobijo novo življenje. 

Projekt so zasnovali s podjetjem Valtex in k sodelovanju – zbiranju rabljenih oblačil – pozvali osnovne šole po vsej Sloveniji. Projektu se je priključilo 34 osnovnih šol, skupaj pa so zbrali več kot 16 ton oblačil. Meta Pazlar, predsednica otroškega parlamenta zmagovalne Osnovne šole prof. dr. Josipa Premlja Bled: “Radi se odzovemo trajnostnim projektom, saj tudi sami v času Tedna otroka pripravimo otroški bazar. Tam po velikostih razporedimo oblačila, obutev in dodatke, ki so jih otroci pozabili v šoli, in se več kot leto dni niso vrnili ponje. Na bazarju jim najdemo nove skrbne lastnike.” 

V Arboretumu Volčji Potok so skupaj s podjetjema Answear in Valtex na Svetovni dan Zemlje posadili grmovnico Cornus kousa ‘Milky Way’. Novo posajeno rastlino so opremili s tablico s posebnim posvetilom, da se bodo učenci odslej ob vsakem obisku v Arboretumu spomnili na svoje delo in opazovali svoj napredek.

Kam gredo zbrana rabljena oblačila

Wear&Share je celoletni projekt, kar pomeni, da v njem lahko sodelujete tudi vi in nam podarite stara oblačila za dober namen.  Preglejte garderobo ter se poslovite od oblačil, ki samevajo v omari. Nato se prek Answear registrirajte in naročite kurirja, ki bo brezplačno odpeljal zbrane stvari, mi pa bomo poskrbeli za njihovo vnovično uporabo. 
Nina Zakrajšek, Answear Slovenija: “Zbrana oblačila v sodelovanju s partnerjem 3R dobro pregledamo in jih uporabimo v različne namene: jih recikliramo, uvedemo na trg kot sekundarno blago ali pa jih vnovič uporabimo (denimo v avtomobilski industriji za avtomobilsko izolacijo). Vsak podarjen kilogram ovrednotimo po 0,1 evra in izkupiček nakažemo podjetju Valtex za njihove družbeno odgovorne projekte.«