Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv ITS

V Trstu se je pred dnevi odprl ITS Arcademy – The Museum of Art in Fashion (Muzej umetnosti v modi). Gre za unikaten muzej te vrste v Italiji. Še pred leti je bil arhiv mednarodne modne in oblikovalske platforme ITS (International Talent Support), ki ga je ustanovila Barbara Franchin, v manjšem mansardnem stanovanju, danes pa se razprostira na 1.400 kvadratnih metrih muzeja v več nadstropjih in v središču Trsta.

Kurator prve razstave v novem muzeju je priznani francoski kustos in modni zgodovinar Olivier Saillard. Razstava 20 let evolucije sodobne mode bo na ogled do 4. februarja 2024.

ITS je lani slavil 20 let delovanja. Omenjena razstava je izredna priložnost za raziskovanje redkih zgodnjih stvaritev nekaterih najbolj nadarjenih oblikovalcev mode, dodatkov in nakita v zadnjih dveh desetletjih. Na ogled je skoraj 100 oblačil, dodatkov, fotografij in ustvarjalnih projektov iz Italije, Velike Britanije, Kitajske, Koreje, Japonske …, ki jih je izbral Olivier Saillard. Med izbranimi izdelki so tudi slovenski: za precej futuristične predmete za samokontemplacijo je slovenska oblikovalka Jana Zornik na ITS v Trstu leta 2016 prejela nagrado družbe Swatch. Oblikovalka zdaj dela in živi v Londonu.

Dvajset let evolucije sodobne mode je po navedbah njenega kustosa potovanje v zgodovino sodobne mode v zadnjih dveh desetletjih in vpogled v našo prihodnost. Otvoritvena razstava ITS Arcademy raziskuje zgodnji ustvarjalni genij nekaterih najbolj vznemirljivih oblikovalcev mode, dodatkov in nakita na mednarodnem prizorišču. Marsikateri od njih je zdaj nadvse vidna svetovna modna osebnost, denimo Balenciagin Demna, Matthieu Blazy (Bottega Veneta) ali Richard Quinn, prejemnik nagrade pokojne kraljice Elizabete II. za oblikovanje.

Razstava je razdeljena v šest sklopov: ekspresionisti, neofuturisti, lirične abstrakcije, art brut, svobodna figuracija in avtoportret. Kot pravi njen kustos Olivier Saillard je približno 100 del razstavljenih v zanj “prvem muzeju mode, ki je v celoti posvečen najsodobnejšim oblikam in izrazom našega časa”.

Na modni platformi ITS, enem od najpomembnejših mednarodnih modnih tekmovanj, se je doslej nabralo 14.758 portfeljev, 1.089 oblek, 163 modnih dodatkov, 118 kosov nakita in več kot 700 fotografskih projektov. In to je dediščina, ki se lahko, brez dvoma, kosa z zbirkami največjih svetovnih muzejev.