Foto: Primož Korošec in Lovro Rozina

Prvič sem dobrote.si na Tavčarjevi ulici v Ljubljani obiskala pred slabim letom. Na to malo delikateso me je opozoril prijatelj, ki se je po naključju zvečer peljal mimo s kolesom. Radovednost mi ni dala miru, zato sem jih obiskala. »Kaj bo dobrega?« me je že takoj ob prihodu prijazno povprašal Jurij Zupančič, eden od lastnikov družinske gurmanske zakladnice. »Kakšne so želje? Danes imam ravno svežo mortadelo, če si morda ljubiteljica. Tako, neindustrijsko iz okolice Bologne. Okus preteklosti. Takšnih skoraj ne delajo več. Sem jo včeraj pripeljal iz Italije. In povem ti, ne bo zdržala dolgo.« »Mmmm, mortadelo naravnost obožujem. Je bom vzela malo, ja,« odgovarjam, ko se razgledujem po trgovini. »Kako ti jo narežem? Na tanko?« »Ne, raje jo imam v kosu, da jo narežem na kocke,« pregrešno priznam. In takoj je bilo jasno, da govorimo isti jezik. Trgovine nisem zapustila samo z mortadelo, družbo so ji delali tudi file bele tune v olivnem olju, starani pecorino, ekstra deviško olivno olje s Kalabrije, koščki pršuta San Danielle za mineštro, beli fižol, ligurijske olive, polsušeni paradižniki, pečene artičoke in ghiaccio – marinirane ribice s peperončinom s Sicilije, ki so postale stalnica mojega hladilnika.

Dobrote-7

Jurij in Aleša Zupančič

MALA DELIKATESA POLNA DOBROT

Ko vstopiš v to malo delikateso, ti je že na prvi pogled jasno, da si v raju gurmanskih dobrot Italije. Kozarci oliv: tistih malih, ligurijskih, pa zelenih in črnih, sušenih in polsušenih paradižnikov, ki so zoreli na južnem italijanskem soncu. Majhne paprike, polnjene s tuno, pa polnjeni jajčevci, pečene artičoke, kapre … Pogled ti zaide v vitrino, ki se kar šibi pod vsemi dobrotami, mesnimi in mlečnimi izdelki. Bivolja mocarela, pecorino – ovčji sir, caciotta, sir iz nepasteriziranega mleka, ki ga povaljajo v zeliščih, pa nagrajeni kravji sir San Pietro, ovit v skorjo iz čebeljega voska, sir 3viso iz bivoljega, kravjega in kozjega mleka … »Domači« pršut San Danielle iz Furlanije. Sušen v majhni družinski tradicionalni pršutarni, pa chorizo, španska klobasa iz svinjskega mesa proste reje, začinjena z dimljeno papriko iz doline Vera v Španiji. Brez aditivov in drugih dodatkov; goveja bresaola iz doline Valtellina, zorjena v zeliščih, nduja – »kalabrijska viagra« iz najboljšega mletega svinjskega mesa z dodanim peperončinom ter zorjena od dva do tri mesece, namažeš jo na bruscetto ali pa z njo začiniš pašto, guanciale – svinjske ličnice, sušene na zraku ter blago prekajene, obvezna sestavina vsake dobre karbonare in amatriciane; finnochiona – najbolj znana toskanska salama s koromačem in pa bottarga, specialiteta iz soljenih in sušenih cipljevih iker, ki jih naribaš na sveže kuhano pašto in v tvojih ustih pričara okus morja, poleg tega pa še nabor odličnih vin iz Apulije, Kalabrije in Slovenije; testenine, ki so vlečene čez bron (kot morajo biti, da se omaka lepo prime nanje), olivno in bučno olje ter dimljena mleta paprika La Chinata, ki pričara jedem okus žara …

Dobrote-11

Mala delikatesa dobrote.si na Tavčarjevi

VSAKA DOBROTA JE OSEBNO IZBRANA IN PREIZKUŠENA

Še in še bi lahko naštevala. Vsaka dobrota ima zadaj svojo zgodbo, ki je hkrati osebna zgodba zakoncev Aleše in Jurija Zupančiča. Oba velika gurmana in hedonista, ljubitelja Italije in potovanj po njej, ki sta se odločila, da svoj okus za dobro hrano predstavita tudi doma. Ker hrana ni nekaj samoumevnega, še posebno ne dobra. Taka brez umetnih arom, dodanih hormonov ter drugih aditivov. In to, kar delaš, moraš delati s srcem. Zato sta pred osmimi leti odprla spletno trgovino www.dobrote.si, ki se ji je pridružila še trgovina na pokritem delu Plečnikovih tržnic v Ljubljani in pred letom še ena na Tavčarjevi ulici 11, ki je nadgradnja vsega. Vsaka dobrota v trgovini je bila osebno izbrana in preizkušena, preden sta jo dala na police. Z vsakim proizvajalcem so v dobrih, prijateljskih odnosih. In prav to dela dobrote.si nekaj posebnega in nestandardnega. Ko jih obiščete, boste deležni dobre hrane, dobrega vzdušja, klepeta ali pa nasveta za kuho. Z veseljem vam bodo naredili sendvič, včasih ponudili kozarec vina. Zato, ker je življenje treba užiti s polno žlico.

______

Ta mala delikatesa skriva številne, predvsem italijanske dobrote. Tule je Jurij Zupančič, lastnik delikatese, samo za Goodlife zapisal skrivni recept pašte z bottargo.

Vse sestavine seveda najdete pri njih.