Razmišljala ZALA DJURIC

 

Mijav. Tako se počutim danes. In vsak mesec po par dni. Ponavadi v teh dneh nisem tečna, jokava, kričeča, samo mijav. In to si dovolim. Sprejemam se takšno, kakršna sem, se ne pretvarjam, da sem “tough”, kadar to nisem in se ne silim v družbo v dneh, ko sem vertirana bolj intro. Hehe. Ko potrebujem crkljanje se pač crkljam, brez slabe vesti. Če pa me poleg mene še kdo drug pocrklja, je pa sploh fino.

RANLJIVOST JE MOČ


Bedno se mi zdi, da je mnogim beseda menstruacija težko izrekljiva, da pa se ženske v tem času pretvarjajo, da je nimajo, zato da ne bi “razočarale” družbe, je pa prav žalostno. Ni časa, da bi si vzele čas. Kdaj se bomo ustavile, če ne v tistih parih dneh mesečno, ko nas telo prosi, da bi mu prisluhnile in se malo umirile. Ampak ne, me se našopamo s protibolečinskimi tabletami, si vstavimo tampon in se še naprej pretvarjamo, da smo moškim enake. E, nismo. Zakaj si ne bi dovolile biti mile, drugačne, sitne, magične, ranljive? Biti ranljiv(a) je moč, ne šibkost. Dovoliti si čutiti je ljubezen. Usoda se ne bo odvila prav nič drugače, če si bomo tu pa tam vzele par dni na izi. Vsaka na svoj način.

ZAPEČKARSKE URICE


Pri sebi sem opazila, da te dni v mesecu ponavadi nerada preživljam z neznanci, ni mi do makeupa, alkohola, intenzivnih vonjav in fizičnih naporov. Rada pijem čaje, jem juhe, hodim v savno in se pogovarjam z naravo. Se mi zdi, da me živali takrat najbolj razumejo. Mogoče se komu zdim zato neumna, ampak tako se zares počutim, še bolj čutna sem. Neizmerno sem hvaležna mojim bližnjim, ker so tako razumevajoči in ne drezajo vame. Največ mi pomeni, kadar moj ljubi položi svoje velike, nežne, tople šape na mojo maternico, mi brez besed skuha čaj in me podpira pri zapečkarskih uricah.

3 DNI OBVEZNEGA DOPUSTA


Ženske bi se verjetno lažje sprejemale, če bi bila družba bolj naklonjena nam in naši ženskosti. Po mojem bi ogromno naredili z zakonom, ki bi dodeljeval vsaki ženski tri dni upravičene odstotnosti od službe ali šole. Tako pa smo v začaranem krogu. Same smo tiho, ker mislimo da je grozno, če smo šibke, saj imamo to neznatno potrebo po dokazovanju in tekmovanju, družba o tem zato ne govori… bum… menstruacija ostaja tabu.

ŽE MAJI SO VEDELI

Včasih temu ni bilo tako. Maji so na primer verjeli, da so bile ženske v času menstruacije povezane z višjimi silami in magijo. Ponekod v Indiji še vedno častijo ženske med menstruacijo. Saj ne želim, da bi me kdo častil, haha. Želim si zgolj, da bi usahnilo prepričanje, da je menstruacija nekaj grdega, da se je me ne bi sramovale in da moškim ne bi bila fuj. Verjamem, da s pogledom vsake posamezne ženske na svoje telo, lahko spremenimo družbo.

SKRB ZA VESOLJE


Itak se vse vedno začne s posameznikom. Vsak ukrep, vsaka sprememba. Dajmo lepo skrbet zase in za ostalo naravo. Sintetični materiali ne spadajo ne v morje, ne v spodnje hlačke. Ekološko ozaveščene ženske so ob nakupu vložkov in tamponov kritične in preudarne, odločajo se za ekološko izdelane higienske vložke, ki so iz naravnih materialov, ponavadi iz bombaža in bambusa.

A skrbiš za vesolje, ki obstaja znotraj tebe in vesolje znotraj katerega obstajaš? Če sam(a) sebe ne boš spoštoval(a), kdo te bo?

Mijav, mijav, Zala

 

>>>>>>

ZALA DJURIC je pesnica, igralka, glasbenica, umetnostnozgodovinska navdušenka, popotnica in uživačka. Ali pač samo je.

zala_avtor

________________

 

Kaj pa še te dobre kolumne …