Sama sebi sem muza, sem predmet, ki ga najbolje poznam, je nekoč dejala Frida Kahlo, ena najprepoznavnejših umetnic 20. stoletja, feministična pa tudi modna ikona, katere vpliv vsake toliko časa močno zasuče smernice.

Tega ni mogoče prezreti v kolekcijah zadnjih sezon slavnih modnih hiš in verig hitre mode, kar gre gotovo pripisati tudi maksimalizmu Guccijevega prvega kreativca Alessandra Micheleja. Fridin vpliv je bilo zaznati v zadnjih kolekcijah (tudi lanski) Dolce & Gabbane, v predjesenski kolekciji 2017 modne hiše Etro, bolj sodobno in posredno je njen oblačilni slog v novi kolekciji reinterpretiral newyorški dvojec Cushnie et Ochs in Francoz Roland Mouret. Povzemanja Fride ne smemo videti le v kopiranju vzorcev ali njenih portretih, natisnjenih na kratke majice, pravi Mouret.

”Njega nagovarja njen duh, to, da nikoli ni priznala poraza in ni dopustila, da bi jo družba ustavila pri uživanju v življenju ali izkazovanju svoje ženstvenosti po tem, ko je njeno telo utrpelo poškodbe.”

KOT CHE GUEVARA

Toda Frida Kahlo, ki je danes tisto, kar je bil Che Guevara v 90. letih, je bila za modno ikono prepoznana že za časa življenja. Fotografirana ob agavi, v bluzi z naborki, dolgem krilu in ovita s starim izvezenim šalom se je že leta 1937 pojavila v ameriški izdaji Vogua. Leta 1939, ko je obiskala Pariz, pa je navdihnila modno oblikovalko Elso Schiaparelli, da je ustvarila tako imenovano obleko gospe Rivera (La Robe Madame Rivera).

Katere predmete je po njeni smrti v sobo zaklenil Diego Rivera in zaukazal, da jo odklenejo šele po njeni smrti, preberi na DELO.SI.

________________

Ker si že tu, preberi še tole …