Foto: Pixabay

 ČAROVNIJA IN DOTIK VSEH ČUTOV IN ČUTIL  

V času med marcem in majem boste Japonce in japonske turiste našli na pisanih odejah v parkih in v gibljivih čolničkih na mirni vodni gladini. Zamaknjene v ekstatičnem veselju in očarane od vsega, kar se bodo trudili z vsemi čutili in čuti vsrkati in shraniti vase ter odnesti domov. Spomladi so oblegane in oboževane z vseh dostopnih točk. Že stoletja navdušujejo neuslišane poete, ki rožnato čarovnijo mojstrsko tkejo v zlate verze. Postale so simbol spreminjanja in minljivosti narave in življenja. Spomladi vam jih posipajo po kavi z mlekom. Vse to in še več so japonski češnjevi cvetovi ali Sakure.

 

JAPONSKi ČEŠNJEV CVET – Sakura

Sakura je japonski izraz za češnjev cvet, ki na Japonskem zacveti vsako leto med marcem in majem. Rožnato in dišečo pomladno sezono Japonci nestrpno pričakujejo celo leto, ko se trume domačih in tujih turistov z odejami in košaricami za piknik zgrinjajo pod rožnate oblake japonskih češenj številnih urejenih češnjevih parkov. Na vrtovih, ob rekah in v parkih se veselijo ob prigrizkih in pijači ter uživajo rožnati blagoslov pod krošnjami mogočnih in varnih dreves.

 

HANAMI – OBČUDOVANJE CVETJA IN SPROŠČENO KRAMLJANJE

Obisk Japonske se vsekakor izplača načrtovati v času japonskega hanamija, ki v japonščini pomeni občudovanje cvetja. V tem času boste mladi in stari japonski živelj lahko spoznali v vsej sproščenosti, miru in veselju. Hanami se dogaja v češnjevih parkih, vrtovih, ob gradovih in cvetočih bregovih rek. Te kotičke boste v vseh delih dneva našli nagrmadene z odejami za piknik, na katerih bodo Japonci veselo čebljali in malce zamaknjeno pogledovali proti drevesnim krošnjam, ki bodo nanje v nežnem pišu sipale male rožnate metulje.

OGLASNA VSEBINA

Hanami pa se ne dogaja le podnevi. Še bolj čarobno in romantično postane ob večerih, ko parki in rečni bregovi zasijejo v medli in topli svetlobi številnih lampijončkov. Kdo ve, morda pa v večeru, ožarjenem s pridušeno rožnato svetlobo, opazite kakšno gejšo, ki se gibko in skrivnostno giblje med debli mogočnih japonskih češenj.

 

 

METAFORA ŽIVLJENJA

Hanami se ponaša z dolgo tradicijo, ki sega več stoletij nazaj, Japonci pa naj bi s praznovanjem te tradicije začeli že nekje v 7. stoletju. Ne gre le za trenutno navdušenje ali turistično potezo, gre za enega najbolj priljubljenih in čaščenih japonskih ritualov. Daleč nazaj v zgodovini so Japonci poleg cvetenja češenj obeleževali in praznovali tudi cvetenje slivovih dreves, ki pa danes ni več tako množično. V starodavni Japonski kulturi je imelo cvetenje češenj pomembno vlogo, saj je naznanjalo začetek obdelave neskončnih riževih polj, napovedovalo pa je tudi kakovost letnega pridelka riža. Minljiva lepota cvetočih dreves je bila že od nekdaj razumljena kot metafora življenja – bila je čaščena in opevana v umetelnih verzih japonskih poetov vseh obdobij.

 

JAPONCI GREDO S HANAMIJEM »ALL IN«

Ker pa Japonci zlahka ne izpustijo dobre priložnosti za zaslužek, je spomladi vse, kar je možno kupiti z denarjem, dekorirano ali posvečeno cvetočim češnjam. Celotna Japonska v tem času organizira dogodke in festivale s tematiko cvetočih češenj, nakupovalni centri pa spomladi izgledajo kot veliko češnjevo drevo. Kupcem ponujajo ogromno izdelkov v omejenih izdajah – vse ima okus, vonj, videz češnjevih cvetov, večinoma pa vsebuje kar češnjeve cvetove same. Še kavo z mlekom v najbolj zakotni ulici Japonske vam okrasijo z rožnatimi češnjevimi cvetovi.

KAM NA JAPONSKI HANAMI?

Kotičkov, ki ponujajo očarljive poglede na cvetoče krošnje, je veliko, najbolj obiskani in osupljivi pa so tile: Yoshino (Nara), Shinjuku Gyoen (Tokyo), grad Himeji (Hyogo), Fiji in vrtovi Kenrokuen (Kanazawa).

 

KDAJ NA PIKNIK POD CVETOČE ČEŠNJE?

Cvetenje japonskih češenj se običajno naprej začne v Okinawi že nekje konec feburarja, osrednjo Japonsko pa doseže nekje v marcu in aprilu. Konča se s poznim spomladanskim cvetenjem v južni pokrajini Hokkaido, kjer cvetovi vztrajajo vse do maja. Na začetek cvetenja vplivajo temperature, na dolžino cvetenja pa najbolj vpliva količina padavin.

Kako pa bo letošnjo pomlad? Japonski meteorogoli so izračunali, da bo letošnja sezona cvetenja češenj nastopila bolj zgodaj. Somei Yoshino (japonska češnja) naj bi začela v Tokyju cveteti 24. marca, v Kyotu 26. marca, v Fukuoki 23. marca in v Osaki 27. marca.

____________

JAPONSKA POMLAD JE NEKAJ NAJČUDOVITEJŠEGA. PRAVI SPEKTAKEL NARAVE. CVETOČE JAPONSKE ČEŠNJE TE MEHKO ZAZIBAJO S SVOJIMI NEŽNIMI IN DIŠEČIMI CVETOVI.

KOMPAS POSKRBI, DA TE ČUDOVITE PRAVLJICE NARAVE NE ZAMUDIŠ!

_____________

Če si že tukaj, preberi še…