Foto: arhiv gosta

DOBRO MESTO  – KUALA LUMPUR

Utrinki MICA MELANŠKA

 

Kdo je Mic Melanšek? »Nekdo, ki v enem dnevu sprejme kopico napačnih odločitev, se iz njih kaj nauči, ali pa ne, tolažbo vedno najde v hrani. Na srečo se ga ne prime in skozi zgodovino ohranja svojih stalnih 85 kilogramov. Razen ko ima potovalno drisko. Takrat pade na 72 kilogramov in je tečen za popi…,« pove iskreno. To je bilo tudi del potovanja z dekletom Katjo Stojilkovski, ko sta po Aziji potovala kar 552 dni. Njegovo prvo resno potovanje je bilo … »Sedemdeset dni dolgo raziskovanje Indonezije z vrhuncem na trekingu na Irian Jayi. Zato, ker je najbolje preskočiti potovalno diplomo, magisterij in se takoj lotiti doktorata. Potem je vse drugo lahko kot pasulj,« pove v duhovitem slogu, ki ga lahko berete tudi na njunem blogu povsodjelepo.com. Kadar potuje in kadar ne, z ekipo ustvarja inovativne knjige za otroke Mali junaki. Avgusta sta se s Katjo vrnila še s polletnega azijskega potovanja. Pot ju je peljala tudi v Kuala Lumpur. »To je dom nizkocenovnega prevoznika Air Asia in kot pri nas vse poti vodijo v Rim, tam vse vodijo do Kuala Lumpurja.«

Kdo je Mic Melanšek?

Kdo je Mic Melanšek?

Fascinirajo me …

… tako osamljeni otočki kot velika mesta z vsemi skrivnostmi, za katere vem, da jih ne bom nikoli odkril. Tak je Kuala Lumpur. Vedno kaj novega. Od bleščečega Petronasa do bede umazanih ulic. Od slastne ulične hrane do tiste pregrešno dobre kokakole v McDonaldsu. 

Pogled na Kuala Lumpur

Pogled na Kuala Lumpur

Najprej sem …

… našel sadež durian in ga napadel kot divja svinja koruzo. Kuala Lumpur je najbolje obiskati prav takrat, ko je sezona duriana. Torej poleti. Od julija do septembra.

Najceneje se premikaš …

… kot v večini velikih mest, s podzemno železnico. A čeprav je to najceneje, sva midva zlorabljala Grab, azijsko različico Uberja. Zelo priročen, še vedno poceni, storitev pa na nivoju.

Skymetro

Skymetro

Za dobro hrano se splača …

… poiskati lokalno tržnico, teh je po mestu malo morje. Sploh je Malezija en velik lonec, v katerem se mešajo indijska, kitajska, malezijska pa tudi arabska kultura. Tako boste imeli na sto metrih sirsko, južnoindijsko, kitajsko in noodl-noodl restavracijo. SS2 pa je svetovno znan predel za duriane.

Lokalna gurmanska poslastica je …

… spet durian. (smeh) Malezija je svetovno znana po najboljših durianih, od katerih je najbolj znan in verjetno najdražji tako imenovani musang king. Za kilogram boste zunaj sezone odšteli tudi 40 evrov, v sezoni pa bodo dobesedno ležali po cesti.

Durian

Durian

Da vam ne bo kasneje žal …

… priporočam, da pokusite čisto vsako hrano in pijačo, ki vam prekriža pot. Če boste imeli kje priložnost spoznati vse okuse Azije, potem je to gotovo Kuala Lumpur.

Street food

Street food

Imajo zelo pomemben običaj …

… za katerega priporočam, da se ga držite. Po cesti se splača voziti po levi. (smeh)

Najboljši spot za selfi je …

… zelo klišejsko, ampak brez dvoma zvečer pred Petronasovima stolpoma. Ali pa Kuala Lumpur Tower. Jaz sem bil na 420 metrih sicer bled kot stena in sekundo do bruhanja, Katka pa je očitno uživala.

Srhljivi pogled s Petronas stolpnice

Srhljivi pogled s Petronas stolpnice

________

Povzeto po članku Dobro mesto, revija Goodlife, september 2017

Screen Shot 2017-11-29 at 5.00.49 PM

 

________

 

PREBERITE ŠE: