Piše: AoČ . Foto: Stephanie Diani

Laurie Anderson je med najbolj znanimi – in drznimi – ustvarjalnimi pionirkami ZDA. Znana je predvsem po svojih večmedijskih predstavitvah. Je vizualna umetnica, skladateljica, pesnica, fotografinja, filmska ustvarjalka, strokovnjakinja za elektroniko, vokalistka in instrumentalistka. V svet popularne glasbe jo je izstrelil komad O Superman v začetku osemdesetih let minulega stoletja, nato tudi njeni albumi iz tistega časa, med drugimi Big Science, Mister Heartbreak in Home of the Brave.

Njen novi projekt Let X=X temelji na zgodbah in zunajserijskih vizualnih upodobitvah albuma Big Science, ki mu bo dodala nove skladbe. Prav na njen rojstni dan – 5. junij 2023 – jo bomo doživeli tudi v Ljubljani, kjer bo nastopila tretjič: v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Za novo koncertno upodobitev se je umetniško povezala z enim od bolj opaznih newyorških jazzovskih glasbenikov in skladateljev zadnjih desetletij: Stevenom Bernsteinom in njegovo zasedbo SexMob.

Laurie Anderson je vedno imela odgovor, kaj lahko storimo z umetnostjo in kaj nam ta lahko pomeni za nazaj, danes in kaj v prihodnosti. Njene besede zvenijo in glasba govori. Z njo smo lahko del neskončnega vesolja.