33. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) bo potekal od 9. do 20. novembra. 

Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv Cankarjevega doma

Nekoč FAF (Film Art Fest), zdaj že desetletja Liffe je prišel v Kristusova leta. Veliko tradicije ostaja, to so sekcije Perspektive (tekmovalni filmi mladih režiserjev za nagrado Vodomec), Predpremiere (filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji), Kralji in kraljice (dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma), Panorama svetovnega filma (festivalski favoriti s petih celin), Ekstravaganca (t. i. polnočni kino z drznimi in žgečkljivimi vsebinami) in Kinobalon (filmi za gledalce od 5. do 14. leta, v sodelovanju s Kinodvorom).

Iz filma Blizu

V Fokusu letošnjega Liffa bo sodobni kosovski film. Zanimivo je, da so se pod vseh pet filmov, ki jih bomo gledali na festivalu, podpisale ženske režiserke, sekcija Posvečeno bo v znamenju filmov Rajka Grlića in praške šole jugoslovanskega filma (v sodelovanju s Slovensko kinoteko), v Retrospektivi pa bo v ospredju madžarski režiser Miklós Jancsó (tudi v sodelovanju s Slovensko kinoteko). Poleg vodomca bo, med drugimi nagradami, vnovič podeljena tudi nagrada občinstva – zmaj.

V Ljubljani bodo filmi na ogled v Cankarjevem domu, Kinodvoru, Slovenski kinoteki ter v kinih Komuna in Bežigrad. V Mariboru se bodo filmi vrteli v MariBOXu, v Celju v Kinu Union, v Novem mestu pa v Anton Podbevšek teatru. Več o festivalu na www.liffe.si.

Iz filma Peter von Kant

Naj 5 filmov po izboru revije Goodlife

Blizu (Predpremiere)

Film o odraščanju, ki seže v srce. Belgijski režiser Lukas Dhont je spet dokazal neprekosljiv dar za delo z naturščiki in s svojim drugim celovečercem prepričal žirijo filmskega festivala v Cannesu.

Duše otoka (Predpremiere)

Colin Farrell in Brendan Gleeson sta po več kot desetletju spet združena na velikem platnu v še enem triumfu irskega režiserja Martina McDonagha. Nagrada za najboljšo moško vlogo v Benetkah. 

Kit (Predpremiere)

Film Darrena Aronofskyja (Rekviem za sanje, Rokoborec, Črni labod), posnet po gledališki igri Samuela D. Hunterja, prinaša zmagovito vrnitev nekdanjega hollywoodskega idola Brendana Fraserja na velika platna.

Peter von Kant (Kralji in kraljice)

S Fassbinderjevim filmom Grenke solze Petre von Kant navdihnjena satira je duhovit pogled za kuliso zvezdništva, ki raziskuje razmerja moči v odnosu med vplivnim umetnikom in njegovo muzo. Režiser: François Ozon (Bazen, Mlada in lepa), igra: Isabelle Adjani.

Sin (Kralji in kraljice)

Drugo poglavje družinske trilogije Floriana Zellerja in svojevrstno nadaljevanje z oskarjem nagrajenega filma Oče (oskar za najboljšo moško vlogo za angleškega igralskega velikana Anthonyja Hopkinsa).