Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv Noordung

Začel se je Mesec oblikovanja, že 20. po vrsti. Med letošnjimi nagrajenci za oblikovanje leta je tudi slovensko urbano pametno električno kolo, ki poleg vrhunskega dizajna vzbuja pozornost tudi zaradi okoljske ozaveščenosti.

Nagrajeno kolo Noordung je ime dobilo po slovenskem vesoljskem pionirju Hermanu Potočniku ‘Noordungu’. Strokovno žirijo je kolo prepričalo z oblikovno dovršenostjo, retro izgledom in ozaveščanjem za odgovornejše bivanje.    

Kolo je razvilo slovensko start-up podjetje Noordung. Pri nastajanju so  snovalci mislili na kolesarje, ki jim bo kolo omogočalo unikatne občutke ob spremljavi najljubše glasbe (v prodaji bodo v začetku leta 2023), in na manj onesnažano okolje, saj je kolo izdelano iz napredne zelene tehnologije.

Pri Noordungu prisegajo na butično obrtništvo in najkakovostnejše materiale, kjer prevladuje karbon. Ključna prednost tega unikatneža, za katerega so oblikovalci navdih našli v obliki ‘cafe racer’ motociklov, se nahaja v njegovem srcu, ki sliši na ime Boombox. Ta združuje tri lastnosti: prva je pogonske narave, saj zagotavlja učinkovito električno podporo kolesarju, druga poskrbi za predvajanje čiste in jasne glasbe, tretja pa je družbeno-kritična, saj beleži in izpostavlja raven onesnaženosti zraka z mikroskopskimi trdnimi delci, ki so za človeško telo strupeni.

Kolo Noordung bo do 6. 11. radovednežem in malikovalcem oblikovanja na ogled v ljubljanskem bistroju Beštija.