Razmišljal Žiga Urh

Po mojih izkušnjah se velika večina ljudi (vsaj po 30. letu starosti), ki se odloči za fizično aktivnost, v prvi vrsti želi dobro počutiti v svojem telesu, hkrati pa si želi izboljšati splošno zdravje in dobro počutje. To se mi sicer zdi nekaj čisto samoumvenega. Le kdo se ne bi želel dobro počutiti v svojem telesu? Žal pa življenski slog večine prebivalstva zahodnega sveta danes ne vzpodbuja zdravja in dobrega počutja.

LENOBA NE PREPREČUJE BOLEZNI

Statistično gledano bo 1/3 prebivalstva v ZDA umrla zaradi bolezni, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. Kardiovaskularne bolezni so eden glavnih vzrokov prezgodnje smrti v Evropski uniji. In prav aerobna vzdržljivost ima lahko velik vpliv na preprečevanje kardiovaskularnih in drugih bolezni. Kljub temu velika večina ne naredi nič v tej smeri!

“Ko se rodimo, dobimo vsak svoje telo, ki nam mora služiti celo življenje.”

AVTO LAHKO MENJATE, TELESA NE!

Pred kratkim sem si ogledal dokumentarni film o Warrenu Buffetu. Povedal je zanimivo zgodbo: “Predstavljajte si, da lahko danes izberete kateri koli avto in naslednji dan bo parkiran pred vašo hišo. Brez vprašanj bo vaš. Verjetno bi se vprašali, v čemu je štos. Štos je v tem, da je to edini avto, ki ga boste lahko vozili v svojem življenju.” Kako bi v tem primeru ravnali z njim? Bi ga redno vozili na servis? Bi zapeljali s polno hitrostjo na ležečega policaja? Bi bil vedno čist?

Seveda boste lahko, če boste želeli, v času vašega življenja menjali avtomobile. Svojega telesa pa žal ne boste morali zamenjati. Ko se rodimo, dobimo vsak svoje telo, ki nam mora služiti celo življenje.

SE LAHKO STARAMO ZDRAVI?

Naša telesa so prilagodljiva in lahko prenesejo ogromno. Vendar ima vse svoje meje. Rezultat tega, kako ravnamo s svojim telesom danes, bomo občutili v bodoče. Pred seboj bi morali vedno imeti dolgoročno sliko. Kako bo naše ravnanje danes vplivalo na naše počutje čez 10, 20, 30 ali 50 let?

Seveda s svojimi odločitvami in dejanji ne moremo vplivati na prav vse dejavnike. Eden izmed procesov, na katerega nimamo prav nobenega vpliva, je proces staranja. Če se znajdemo ob nepravem času na nepravem mestu, se lahko poškodujemo. To je neizogibno. Ne glede na to, kaj počnemo, se videz in funkcionalnost našega telesa z leti spremenita. To je dejstvo.

OK, KAJ PA LAHKO NAREDIM?

Je pa veliko stvari, na katere imamo vpliv in bodo vplivale na kakovost našega življenja in delujejo preventivno proti različnim boleznim sodobnega časa.

Največji dejavniki, ki prispevajo k zdravju in dobremu počutju, so aerobna pripravljenost, prehranjevalne navade, toleranca na stres in regeneracija. Ti štirje dejavniki pomagajo ublažiti stres vsakdanjega življenja, kar je ključnega pomena, ko govorimo o dolgoročnem zdravju in dobrem počutju.

“Bolj ko nas je določena vadba ‘povozila’, bolj učinkovita naj bi bila. S tem se vsekakor ne strinjam, vsaj če je cilj vadbe dolgoročno zdravje in dobro počutje.”

Vzemimo za primer trening. Danes so popularne različne visoko intenzivne oblike vadbe. Rezultat se meri zgolj s stopnjo izčrpanosti. Bolj ko nas je določena vadba “povozila”, bolj učinkovita naj bi bila. S tem se vsekakor ne strinjam, vsaj če je cilj vadbe dolgoročno zdravje in dobro počutje. V tem primeru mora biti glavni cilj programa priprava našega telesa, da se bo lahko učinkovito spopadlo z  stresom, ki nastane zaradi bremen, s katerimi se spopadamo v življenju in na delu. To spodbuja zdravje, dobro počutje in dolgo življenjsko dobo. Ne samo visoka intenzivnost.

“Ko pa se naše telo iztroši, je konec. Živeti moramo s tistim, kar imamo, in določenih napak se enostavno ne da popraviti.”

ZAMENJAVE NI!

Če nenehno dirkamo z avtom, se bo hitro kaj pokvarilo. Lahko tudi zletimo s ceste. Avto lahko vedno zamejamo. Ko pa se naše telo iztroši, je konec. Zamenjave ni. Živeti moramo s tistim, kar imamo, in določenih napak se enostavno ne da popraviti.

Dobro počutje in dolgoročno zdravje sta posledica celotnega življenjskega sloga, ne le tega, kar se dogaja v telovadnici. Ustavite se za hip in analizirajte svoj življenski slog. Vas pelje v pravo smer?

>>>>>>

ŽIGA URH je najprej vizionar in šele nato vodja, trener in športnik. Skupaj s soustanoviteljema Luko Hočevarjem in Matejem Hočevarjem je razvil blagovno znamko VigorgroundTo je inovativni poslovni koncept športnega centra s prehranskim svetovanjem, storitvami rehabilitacije, online fitness coachingom, fitness business coachingom in izobraževanjem.

 


______________

KOLUMNE in miganje telesa podpira Goodlife Diners Club kartica:

OGLAS JESEN

 

 

 

 

 

 

_______________

Če ste že tu, preberite še tole …