MELITA IVANA LAZAR – spada v novo generacijo internetnih vplivnežev. Je blogerka, instagramerka, kolumnistka. Ima 20 let in življenje ji je že zgodaj ponudilo vlogo mame, ki jo obožuje, čeprav ni lahka. O tem odkrito piše tudi v svojem blogu.

Pred nekaj dnevi sem brala knjigo o zgodovini človeka. O tem, kako smo nastali, kako smo se razvili iz prednikov in kaj je tisto, kar nas je dokončno ločilo od živali. In veste, kaj so ugotovili znanstveniki? Ena lastnost, navada je tista, ki nas je v ključnem trenutku ločila od živali. Opravljanje, obsojanje drugih članov družbe. Prav s tem smo se začeli intimno povezovati, graditi zaupanje in se učiti številnih socialnih veščin.

In ta lastnost, ki naj bi bila ena prvih človeških lastnosti, je tista, ki me pri ljudeh najbolj zanima. Po eni strani vem, da tudi sama marsikdaj marsikoga obsojam. Včasih zato, ker se njegova dejanja ne skladajo z mojimi moralnimi načeli. Večinoma pa po premisleku ugotovim, da sem nekoga obsojala, ker ima kaj, česar sama nimam, ali pa počne kaj, kar pravzaprav počnem tudi sama.

VSAKA OBJAVA POVOD ZA SOVRAŽNOST

Zakaj sem se sploh začela poglabljati v to tematiko? Ker sem bila v zadnjih letih deležna toliko obsojanja, kot ga večina ne doživi v vsem življenju. Od obsojanja moje odločitve, da zanosim prej, kot je v naši družbi običajno, do obsojanja vsakega mojega koraka, odkar sem v zadnjih letih nekako javna oseba. Ko na spletu deliš nekaj delcev svojega življenja in s tem postaneš prepoznaven, postaneš prej ali slej žrtev obsojanja.

Vse, kar počneš, postane predmet pogovora. Vsaka fotografija, vsaka beseda je povod za sovražnost. Najprej te takšni ljudje s svojimi komentarji zelo prizadenejo. Vse vzameš osebno, zdi se ti, da imajo mogoče celo prav in bi se moral spremeniti. A kmalu ugotoviš, kako malo zveze s tabo imajo njihovi komentarji.

»Najprej te takšni ljudje s svojimi komentarji zelo prizadenejo. Vse vzameš osebno. A kmalu ugotoviš, kako malo zveze s tabo imajo njihovi komentarji.«

PRESLIKAVA NEGOTOVOSTI NA DRUGE

Vsi smo krivi preslikave svojih negotovosti in strahov na druge. Nekdo, ki je srečen in samozavesten, bo zelo redko obsojal. Ko si srečen in izpolnjen, namreč ne boš imel časa za to. Nekdo, ki s svojim življenjem ni zadovoljen in mu manjka sreče in pozornosti, pa bo vso svojo negotovost preslikal na druge. V vsakem, ki je uspešnejši, srečnejši ali bolj fit od njega, bo našel kaj, kar je po njegovem mnenju vredno obsojanja.

POŠILJAM LJUBEZEN

Ko to ugotoviš, je težko sovražiti ljudi, ki obsojajo vsepovprek. Ker sovraži lahko samo nekdo, ki v srcu nosi bolečino. Nekdo, ki se ne ljubi in ceni, kot bi se moral. Zato si obsojajočih besed neznancev ne jemljem več k srcu. Namesto tega jim pošljem ljubezen, razumevanje in po tihem upam, da bodo nekega dne tudi oni deležni ljubezni, zaradi katere ne bodo več sovražili.

 

Foto: Melita Ivana Lazar


_______________

Povzeto po članku Um-na-kolo, revija Goodlife, zima 2018

_______________

Če si že tukaj, poglej kaj pravijo še ti kolumnisti…